State Fair Lemonade

den klassiske metoden som tar litt tid

Jeg har i flere år laget lemonade. De aller første forsøkene i tidlige tenår bestod av å piske sammen iskaldt vann og sukker for så å tilsette presset sitron. Sukkeret ble sjelden helt oppløst, sitronsmaken var der men ikke særlig fremtredende. Etter hvert kokte man en sirup så sukkeret smeltet men man brukte fortsatt bare sitronsaft. Men så - etter hvert som mitt innsiktsarbeid med mat kom i gang så oppdager jeg riktig gamle oppskrifter på lemonade fra forrige århundreskifte. Vann, sukker og sitron var felles for dem alle, men å lage et ekstrakt av sitronolje fra skallet kjente jeg ikke til. Og det er det som er hemmeligheten bak den fantastiske smaken. Her lærer du formelen - og det er så enkelt. Synes du den ferdige lemonaden er for syrlig kan du enkelt justere smaken med litt mer isvann.

Ingredienser

gir omlag halvannen liter ferdig lemonade:

seks medium store friske økologiske sitroner, skrelt og presset

tre dl sukker

en liter kokende vann

isbiter

en engels tålmod

Fremgangsmåte

Skrell tynne flak av sitronskallet med en potetskreller og ha de over i en bolle. Du skal ikke ha med et hvite belegget under skallet, det smaker bittert. Bland inn sukkeret og miks godt slik at sukkeret kommer innimellom alle skivene med sitronskall. Dekk bollen med plastfolie og la den stå ved normal romtemperatur i seks til tolv timer. Rør om et parganger i løpet av denne tiden. Legg de skrelte sitronene i en plastpose og sett de kaldt, de skal presses senere.

Kok opp vannet i en romslig kjele og ha i alt sukkeret og sitronskallet fra bollen. Ha i en håndfull isbiter og la den avkjøles til tilnærmet romtemperatur. Press saften fra alle de skrelte sitronene, bland det i og sil av. Hell deretter lemonaden oppi en stor mugge eller glassflaske, dekk med plastfolie, kork eller lokk og sett kaldt inntil den er helt avkjølt.

Serveres i høye glass med isbiter.