© 2010–2022 Millas Mat

St. Sunniva-te

den irske helgenen

Det er nesten synd å si det, men man vet ikke om Sunniva, den irske, vakre og rike kongsdatteren som angivelig flyktet i en båt med et lite følge for å unngå å bli giftet bort noensinne har eksistert. Man vet ikke når og hvor hun ble født eller når hun døde men det nærmeste vi kommer er at hun angivelig levde under Håkon Jarl (970–995). I dag er St. Sunniva skytshelgen for hele Vestlandet og man kan i dag besøke Selja og klosterruinene der. St. Sunniva finner du også på Nidarosdomens vestfront der hun står sammen med Erkebiskop Eystein og St. Hallvard.

Ingredienser

gir omlag 150-175 gr ferdig te:

150 gr friske små unge bringbærblader på kvist

100 gr renset sitronmelisse på kvist

to grovknuste stjerneanis

en teskje fennikelfrø (kjøpes ferdig i asiatiske butikker)

50 gr friske brennesleskudd

fem spiseskjeer tørkede kamilleblomster (selges ferdig på apotek og i helsekosten)

100 gr nyperoseblader

Kast alle brune eller skadde blader og vask alle delene under rennende kaldt vann. Klapp dem tørre med et rent kjøkkenhåndkle eller kjøkkenpapir og se til at all jord og andre urenheter er fjernet. Her må du være nøye.

For å tørke bladene legger du stilkene på gråpapir som igjen ligger oppå vanlig bakepapir. Snu dem hver dag og forsikre deg om at de ikke begynner å mugne.

Det mest egnede stedet å tørke urter et lite brukt rom med god ventilasjon som du holder varmt enten ved hjelp av indirekte sollys eller av en oljefyrt ovn. Bladene er tørre når de knekker eller smuldrer ved lett berøring med fingertuppene. Da kan du trekke bladene av stilkene og plukk vekk selve stilkene. Bland inn det som er ferdig tørket og oppbevar teen på et tett syltetøy- eller norgesglass og ikke la glasset stå i sollys. Teen er god i inntil tre måneder.