Risengrynsgrøt - Dynegrøt

garantert svifri metode

Det er mange måter å lage risengrynsgrøt på, men dette er min mors metode som hun har brukt i alle år og som alltid gir perfekt resultat. Jeg vil dog nevne tre ting: Har du en kjele med teflonbelegg så bruk den, bruk grøtris og bruk helmelk. Du får ikke god grøt med lettmelk eller en annen ris. Dette er en slags variant av det som kalles dynegrøt, nemlig at kjelen med grøt pakkes inn i en dyne eller et pledd. Jeg synes det er lettere å bruke ovnen og det er helt umulig å svi grøten på denne måten. Den passer seg selv mens du gjør alt mulig annet. Vi har fast tradisjon med denne grøten på lillejulaften med mandelpremie - ellers i året kokes det lørdagsgrøt innimellom.

Ingredienser

gir fire porsjoner:

seks dl vann

tre dl Geisha grøtris

en liter helmelk

en teskje havsalt

to spiseskjeer sukker

----

smør, sukker og kanel til servering

Fremgangsmåte

Kok opp vannet og tilsett risen, la den koke uten lokk i ca ti minutter. Ikke vær redd om ikke alt vannet er absorbert, det er derimot viktig at risen ikke har svidd seg.

Hell på litt av melken og rør risen godt opp fra bunnen, tilsett resten av melken og kok opp. Rør hele tiden for som all annen melkemat så kan dette svi seg fort. Når melken koker, sett på lokket og sett kjelen på risten passert lavt i ovnen. Sett ovnen på 60 °C, ikke mer, det er viktig og la grøten stå i 3 1/2-4 timer.

Sett grøten tilbake på kokeplaten, tilsett havsalt og sukker og varm den opp på nytt. Spe gjerne med litt ekstra melk hvis du synes den er for tykk. Server med smørøye, sukker og kanel.