© 2010–2022 Millas Mat

Ostesuffle

kokkens prøvelse

Dette er den anerkjente oppskriften fra Gordon Ramsay på noe som mange frykter nemlig ostesuffle. Men dette er virkelig ikke vanskelig å få til, bare les oppskriften nøye før du begynner og følg alle instruksene så fikser du dette helt greit uten hodepine som sluttresultat.

Ingredienser

75 gr mykt smør

50 gr hvetemel

en halv liter helmelk

en liten meget finhakket løk

en hel stjerneanis

tre hele nellik

et laurbærblad

seks skilte egg

100 gr grovrevet Gruyere

100 gr grovrevet Cheddar

85 gr revet fersk Parmesan

en spiseskje Worchesershiresauce

en teskje Colmans sennepspulver

litt friskpresset sitronsaft

100 moden brie i grove biter

Bland sammen 50 gr av smøret og alt melet til en paste, du skal ikke smelte smøret bare røre det inn i melet så det blir en slags deig. Pakk den inn i plast og la den hvile i kjøleskapet i omlag en halvtime så smøret stivner.

Kok opp melken i en kjele sammen med finhakket løk, stjerneanis og nellik. La melken småkoke i omlag fem minutter for å få ut smakene og sil deretter melken nedi en bolle. Press godt nedi silen for å klemme ut mest mulig væske fra løken og la melken avkjøle seg litt. Skyll kjelen, tørk den og sett den tilbake på komfyren.

Hell den silte melken tilbake i kjelen og varm den opp. Mens den varmer seg opp pisker du inn litt og litt av mel og smørblandingen du laget tidligere og pisker godt mellom hver gang inntil du ender opp med en tykk hvit saus. Krydre den litt med salt og pepper og la den avkjøle seg litt en fem minutters tid.

Pisk inn eggeplommene etter tur sammen med Gruyere, Cheddar og 2/3 av Parmesanen inn i sausen. Pisk deretter inn Worchestershiresauce og sennep og la sausen avkjøle seg enda noen minutter. Sett ovnen på 200 °C og sett risten på et hakk nedenfor midten så de får rom til å heve seg. Skjær opp brien i små terninger.

Smør ramekinsene godt med resten av smøret, vær nøye og dryss formene med litt revet Parmesan og svart pepper. Gni en bolle inn med sitronsaft og pisk eggehvittene halvstive med en ballongvisp. Bland 1/3 av de stivpiskede eggehvittene i ostesausen og vend de inn med en slikkepott og husk rolige bevegelser. Deretter vender du inn resten av eggehvittene på samme måte. Se til at det ikke er hvite striper av eggehvitte i blandingen men at den er jevn og lett i konsistensen.

Fordel halvparten av blandingen i de smurte formene, legg på litt brie (spar av litt til toppen) og fordel resten av blandingen i formene. Bruk en smørkniv for å jevne de ut på toppen og legg på resten av brien og dryss over resten av parmesanen.

Bak de i ovnen i ti minutter, skru deretter ned temp. til 180 °C og bak de videre i 15-20 minutter. Følg godt med de siste minuttene. Husk at disse skal serveres umiddelbart.