© 2010–2022 Millas Mat

Nat's Cinco Horas Nachos - en fem timers affære

la oss ta fredagskosen opp til et helt nytt nivå denne gangen

Grytekjøtt eller høyrygg er et kjøttstykke med nærsagt uante muligheter for å lage noe riktig godt. Det krever lang koketid og litt omsorg på veien men resultatet blir alltid bra så lenge du passer varmen og fyller på med mer væske under koking om det trengs. Det er noe som er så komfortabelt over en gryte som småkoker rolig på komfyren over flere timer og når du vet at om noen timer venter det både helg og nachos - da vet du at dagen blir god.

Ingredienser

nok til tre eller fire voksne:

800 gr høyrygg av okse

en rød paprika, grovhakket

en stor løk, grovhakket

fire fedd hvitløk, knust og grovhakket

omlag seks dl god oksekraft + litt litt ekstra til å fylle på om nødvendig

200 gr brune bønner eller pintobønner, bløtlagt over natten

et utvalg tørkede chilier (ancho, chipotle, gujajillo, arbol ol.) renset og ristet

omlag 40 gr mørk usøtet sjokolade (70-80% ren kakao er best)

en boks (400 gr) knuste tomater, polpa

en teskje hver av røkt paprika, spisskumin og chilipulver

en teskje oregano, gjerne mexicansk type

et til to laurbærblad

havsalt etter smak

noen spiseskjeer vanlig olivenolje til steking

----

200 gr salte nacho- eller tortillachips

100 gr revet ost, bland gjerne ulike typer

superspicy guacamole

picklede chilier, jeg bruker mild bananchili og jalapeño

rørt lettrømme med lime (crema)

frisk koriander og finhakket rødløk eller hvit salatløk

Bland sammen alle de tørkede og melte krydderiene i en romslig bolle. Pakk ut kjøttet og tørk godt av det med kjøkkenpapir før du gnir det inn med havsalt og sort pepper. Legg det deretter over i bollen med krydderet og vend det godt inn. La resten av krydderet være igjen i bollen - du skal bruke det etterpå. Klipp opp og rens de tørkede chiliene for stilkfeste og kjerner. Rist de lett i tørr panne inntil de lukter godt.

Hell olivenolje i gryten og brun kjøttet godt på alle sider over medium varme. Se til at kjøttet brunes og ikke brennes og vend på det ofte. ta gryten av varmen og grovhakk paprika og løk. Knus hvitløken.

Tilsett mer olje i gryten og ha i alle de preparerte grønnsakene. Fres de inntil de begynner å mykne litt og rør ofte. Tilsett resten av krydderet fra bollen du brukte til kjøttet og rør det godt inn. Hell på tomater, legg i et laurbærblad og tilsett oregano. Hell på kraften, rør det hele sammen og legg det brunede kjøttet tilbake i gryten. La kjøttet småkoke under lokk i et par timer. Sjekk det innimellom og fyll på med mer væske om nødvendig. Etter omlag to timer tilsetter de de bløtlagte bønnene sammen med sjokoladen og koker det hele et par timer til. Rør godt opp fra bunnen innimellom. Sjekk kjøttet med en gaffel at det lett kan dras fra hverandre. Da vet du at det er klart. Plukk ut laurbærblad og større biter av chili om du vil.

Smak til kjøtt og saus med havsalt før servering enten du vil lage nachos eller spise dette som en gryterett med ris og en grønn salat. Rester kan fint fryses ned til senere.