Latkes med dansk æblesne

jødiske sprø potetkaker

Latkes og annen mat stekt i olje blir laget og servert i forbindelse med den jødiske høytiden Hanukkah (lysfestivalen). Oljen er sentral i denne feiringen siden man feirer mirakelet som fant sted i tempelet i Judea (i dag er dette området delt mellom Israel og Vestbredden). Mirakelet var (og er) at oljen som det var lite av og som normalt sett knapt ville vare en dag brant i hele åtte dager. Hanukkah er tiden da jødene feirer sin religiøse frihet og sin tro og du kan lese mer i første og andre Makkabeerbok. Latkes smaker akkurat så godt som de ser ut, gylne og knasende sprø som de er.

Ingredienser

nok til to:

650 gr rå potet

en revet halv løk eller rødløk

en halv spiseskje potetmel

et stort egg

en dl panko

havsalt og sort pepper etter smak

solsikkeolje til steking

——

æblesne:

to store syrlige epler (Pink Lady)

halvannen spiseskje sukker

en halv dl vann

Fremgangsmåte

Skrell potetene og legg de over i en romslig bolle med iskaldt vann. Legg de over i vannet etterhvert som du skreller så de ikke får brune flekker. Sett rivjernet på prosessoren og riv potetene. Legg de tilbake i bollen og dekk de med friskt kaldt vann. Riv deretter løken i prosessoren på det samme jernet.

Plasser et dørslag i vasken og legg et rent kjøkkehåndkle nedi. Hell vannet av de revne potetene og ha de deretter over i dørslaget. Samle sammen endene på håndkledet og vri så du får en ball med alle de revne potetene i. Klem så ut så mye vann du bare orker, her må du virkelig klemme for så mye som mulig av vannet ut. Ha deretter de tørre revne potetene tilbake i en tørr bolle og bruk to gafler til å mikse inn løken. Tilsett deretter potetmel, egg og panko sammen med havsalt og pepper og miks alt godt sammen.

Sett en jernpanne eller en liten gryte på noe over middels varme og hell i nok olje til at det står omlag to cm. opp på kanten. Bruk hendene og form ut omlag ni latkes- dette gjør du ved å ta noe av massen i håndflaten og forme ut en liten kake som du så holder over vasken og på nytt klemmer ut så mye fuktighet du klarer så den limer seg sammen. Legg den deretter over i pannen men vær forsiktig. Stek mellom tre og fire av gangen og ikke snu de før du ser at de har festet seg sammen og fått en vakker gyllen skorpe på undersiden. Bergen omlag fem minutter på hver side. Legg de over på en rist dekket med kjøkkenpapor og når alle er stekte legger du de over på et ildfast fat og lar de få omlag 15-20 minutter i ovnen ved 150 °C.

Mens de er i ovnen skreller og deler du opp eplene i terninger, tilsetter sukker og vann og koker opp. La de koke i tjue minutter eller til de er møre og mos de deretter med en tresleiv. Server æbesneen lunken sammen med de varme latkaene.