Kinesiske dumplings

jiaozi med tre dipsauser

Noe av det morsomste (og beste) med det kinesiske kjøkkenet er alle de utallige små jiaozi de kan by på. Dette er en spesielt populær rett som kombinerer både det stekte og sprø og det myke dampede. Disse kan du variere på utallige måter men en av mine favoritter er kombinasjonen reker og svinekjøtt. I forbindelse med nyttårsfeiringen lager man opp store mengder av disse og deler med hele familien og naboene.

Ingredienser

150 gr svinekjøttdeig

150 gr tinte og rensede scampi

1/4 finsnittet purre

en spiseskje finhakket frisk ingefær

en spiseskje sesamolje

en spiseskje tørr sherry eller risvin

havsalt og hvitt pepper etter smak

en liten eggehvitte (spar på plommen)

tinte wonton wrappers

----

dipsaus 1: fem spiseskjeer soya + tre spiseskjeer balsamico eller sort riseddik

dipsaus 2: fem spisskjeer soyasaus + en halv spiseskje chiliolje og en spiseskje sesamolje

dipsaus 3: to spiseskjeer honning + en spiseskje soyasaus og litt finhakket gressløk

Fremgangsmåte

Rør sammen svinekjøtt og finhakkede scampi i en liten bolle og tilsett purre, ingefær, sesamolje og sherry. Tilsett så mye av den sammenpiskede eggehvitten du trenger for at fyllet skal binde godt sammen og avslutt med havsalt og hvitt pepper.

Legg wonton-papir utover på en fjøl drysset med litt hvetemel så de ikke klistrer seg fast. Bruk den teskje til å fordele fyllet på dem men de til at du ikke tr på for mye. Brett de over fra spiss til spiss så du får små trekanter. Lim de sammen med litt vann eller bruk eggeplommen du har til overs. Du kan også folde de på langs slik som på bildet.

Bland sammen de tre ulike dipsausene i hver sin lille skål.

Varm en spiseskje olje i wokpannen og legg i fem til syv stykker av gangen. La de steke i omlag et minutt og ha på litt vann, klamp på lokk og la de dampe seg ferdige. Sjekk etter noen sekunder om de trenger litt mer vann så du får nok damp. Når de er lett gjennomsiktige på toppen vet du at de er klare.

Legg de på et lite fat med den stekte siden vendt opp og server straks med dipsausene.