© 2010–2021 Millas Mat

Kinesiske lime

forkjølelsesmedisin

Denne oppskriften er fra Sr. Sheryl Frances Chen OSCO bok «Mitt Klosterkjøkken». Hun er cistersiencernonne på Tautra Mariakloster og det ligger på en liten øy (Tautra) utenfor Frosta i Nord-Trøndelag. Sheryls bestemor kom fra Kina og hadde lært å lage dette i hjemlandet, og visstnok er den knakende effektiv mot sår hals og forkjølelse. Jeg skal ta bilder utover i prosessen, dette er slik det så ut 7. juni 2014.

Ingredienser

ti til tolv store friske lime (her kan du ikke bruke de som har ligget en uke på fatet å blitt tørre)

en dl havsalt (du kan ikke bruke koksalt i denne oppskriften)

et stort glass (to liters er perfekt) med et 100% tett lokk

en passe god norsk sommer

Se til at glasset er helt rent og tett før du begynner. Vask limefruktene godt under rennende kaldt vann og popp de nedi glasset (limene trenger ikke å tørkes etter vasken). Klem nedi så mange du kan, jeg fikk nedi elleve stykker i mitt glass som er et Norgesglass på to liter. Hell deretter på havsalt, skru glasset godt igjen og se til at lokket sitter helt tett på. Rist godt og plasser det ute i solveggen eller i det mest solrike vinduet du har der det virkelig steker inn hele dagen.

Snu på det annenhver dag (legg det gjerne inn i morgenrutinen din slik som jeg gjør) og etter omlag tre til fire måneder vil limene se riktig så fæle og brune ut.

Hvis det i løpet av denne perioden danner seg svært mye væske i bunnen av glasset kan du helle av noe og tilsette et par teskjeer ekstra havsalt.

Når du kjenner at halsen er sår eller når du bare er litt hostete eller hes tar du ut en lime og deler den opp i mindre biter som en halstablett og suger på den sakte-sakte. Den virker slik at surheten får spyttkjertlene til å beholde fuktigheten i halsen og saltet virker bakteriedrepende. Når du tar sugd på en en stund kan du svelge den og ta en ny bit om en stund.

Bilde tatt 18 juni 2014, det har dannet seg litt væske i bunnen av glasset og de begynner å miste den friske grønnfargen. Verre skal det bli!
Bilde tatt 20. juli
Bilde tatt 20 juli 2014, prosessen fortsetter. Vi har helt av endel væske to ganger i løpet av den siste måneden og fylt på med litt mer salt.