© 2010–2022 Millas Mat

Epletoddy «med eller uden» fra Helsinge

en varmende velkomstdrink

Denne varmende toddyen er et fint alternativ til gløgg, og den er lett å lage både med og uten alkohol. Et par formaninger først. Ikke under noen omstendigheter kjøper du eplejuice eller søt eplenektar til dette, du skal ha god eplemost, og se på emballasjen at den ikke er laget av konsentrat. Eplemost selges på flasker eller på store pappkartonger av den typen du kan kjøpe vin på. Dette har ingenting med snobberi å gjøre, dette handler om sluttresultatet og den gode smaken. Du kan heller ikke bytte ut sukkeret med hvitt sukker, det vil gi en emmen oversøtlig ettersmak. Bare følg oppskriften, så blir dette riktig nydelig.

Ingredienser

nok til seks-åtte personer:

to liter beste kvalitet eplemost feks. Liereple eller Telemarkseple

100 gr rørsukker eller demerarasukker

en halv vaniljestang skjært i skiver

fem hele stjerneanis

saften av en halv sitron

en spiseskje hele kardemommefrø fra grønne kardemommekjerner

sitronskall i tynne skiver

to dl mørk rom (Havana Club er bra)

Før du begynner, smak på eplemosten. Er den veldig søt så tilsetter du et gram salt men ikke mer. Er den syrlig og fin trenger du ikke gjøre noe.

Finn frem en gryte og tilsett alle ingrediensene. Sitronskallet høvler du med en potetskreller og blir de veldig brede kan du dele de i to med en kniv. Varm opp alt til rett under kokepunktet, ta gryten av varmen og la alt stå å trekke i minimum to timer men gjerne over natten.

Når du skal servere toddyen finner du frem passende glass som tåler varm drikke og legger i en liten kanelstang som pynt om du ønsker. Kanelen må ikke ligge og trekke sammen med toddyen. Sil den av og varm den opp på nytt til rett under kokepunktet og slå den i glassene. Server straks.

Om du ønsker en toddy med alkohol tilsetter du to dl. mørk rom når du skal varme opp toddyen rett før servering.