© 2010–2022 Millas Mat

Chaisirup

til chailatte eller sterk kaffe

Chai er en type krydret indisk te med varm melk som er veldig populært på europeiske cafeer og indiske spisesteder, men de bruker gjerne industriprodusert chaisirup som smaker kunstig og altfor søtt. Jeg mistenker at de bruker essenser og ikke ekte krydderier, for den mest autentiske ekte chaisirupen lager du selv hjemme. Med dette har du perfekt chai klar til servering på fem minutter. Ha litt av sirupen i teglasset eller koppen, hell på sterk sort te og så mye varm melk du ønsker og det er klart til servering. Du kan også bytte ut teen med espresso og dermed lage en chailatte.

Ingredienser

gir omlag to dl. ferdig sirup:

ti hele grønne kardemommekjerner

ti sorte pepperkorn

tre til fem kanelstenger (er de små så ta fem)

en god klype muskatblomme

fem hele korn allehånde

ti hele nellik

to hele stjerneanis

tre tykke skiver frisk ingefær med skallet på

en liter vann

200 gr rårørsukker

Kok opp vann sammen med de hele krydderiene og ingefæren. Skru ned temp. og la det småkoke i en times tid. Tilsett sukkeret og la det fosskoke uten lokk inntil du får en seig sirup. Dette vil ta en god halvtime og når væsken har redusert seg med godt over det halve og boblene begynner å bli seige må du følge godt med for da er den straks ferdig.

Finn frem et tett lite syltetøyglass eller et Norgesglass som tåler kokende væske og sil sirupen nedi. Plukk ut ingefæren, kanelen og stjerneanisene og ha de nedi glasset. Sett på lokket med en gang og la glasset avkjøle seg en stund før du setter sirupen i kjøleskapet. Den holder seg godt i omlag to måneder.