Børek fra Selda Ekiz

tyrkisk godbit

Dette er en tyrkisk oppskrift fra et matprogram der Selda Ekiz laget mat men jeg har endret litt på mengdeforholdet i fyllet i forhold til hennes originale oppskrift. Jeg har halvert mengden potet og nær triplet mengden spinat for å få et lettere og mindre kompakt fyll. Sorte løkfrø er ikke lett å finne i vanlige matbutikker men endel delikatesser og asiatiske makeder pleier å ha dette i sortimentet sitt. Jeg har laget mine børek i en tradisjonell sigarform.

Ingredienser

seks ark fedig filodeig

200 gr fetaost

350 gr fersk spinat

to medium store kokte og moste poteter

en liten finhakket løk

to spiseskjeer smør

en halv teskje paprikapulver

havsalt og sort pepper etter smak

et par klyper sorte løkfrø (selges ofte under navnet nigellaseeds eller kalonji)

en eggeplomme til pensling

Fremgangsmåte

Sett ovnen på 200 °C og kle en bakeplate med bakepapir. Fres løken myk og blank i smøret før du tilsetter varme moste poteter og blander inn spinat og fetaost sammen med paprika, salt og pepper. Varmen fra potetene vil delvis forvelle spinaten og smelte fetaosen litt. Miks sammen så alle ingrediensene er jevnt fordelt.

Finn frem filodeigen og legg to ark oppå hverandre, del de deretter i tre på langs. Legg en spiseskje med fyll nederst på remsen og rull de en gang før du folder inn kantene og ruller de helt sammen. Legg de over på bakeplaten etterhvert og pensle de med eggeplomme. Dryss på noen få sorte løkfrø (de er litt sterke så ikke ovedriv) og stek de i ovnen i omlag 20 minutter.