Baba Ganoush fra Egypt

auberginedip

Dette er en aldri så liten kulinarisk perle fra Midtøsten. Den finnes i mange varianter og dette er en oppskrift fra Egypt. Den er også svært populær i deler av Afrika. Mange synes dette ser uappetittelig ut, men auberginekjøttet er nå engang beige i fargen og det er det lite å gjøre noe med så jeg frisker alltid opp med persille og litt ekstra chili.

Ingredienser

to medium store auberginer

et fedd knust hvitløk

omlag en teskje havsalt + noe ekstra

saften fra en sitron

halvannen spiseskje thaini (sesampasta)

en klyps chilipulver + litt ekstra til garnering

halvannen spiseskje e.v. olivenolje

en spiseskje gresk yoghurt

frisk finhakket bladpersille

Fremgangsmåte

Sett ovnen på 200 °C og prikk auberginene i skinnet med en liten kniv. Bak de deretter i ca. 45 minutter eller til de er rynkete utenpå og helt møre inni. Kjenn etter med en liten kniv eller en kakenål så du er sikker. Legg de over i en bolle og dekk den med folie, la de dampe i omlag tjue minutter og la deretter av folien. La de deretter avkjøle seg til du kan ta i dem uten å brenne deg. Del de i to og bruk en skje til å skrape ut kjøttet i et dørslag. Husk å sette en tallerken under. Plukk ut så mange rester av frøhus du kan siden disse er bitre.

Legg auberginekjøttet i en bolle og tilsett hvitløk og havsalt og mos det med en potetmoser. Tilsett sitron, tahini, chili og olivenolje. Pisk alt godt sammen med en ballongvisp og fjerne de grove fibrene som henger på vispen.

Rør inn yoghurt, dekk bollen med plast og sett den kaldt i omlag fire timer eller til den er helt kaldt og smak til på nytt med havsalt og evt. mer chili. Rør inn finhakket persille og anrett med litt olivenolje, mer persille og et ørlite dryss cayenne.