Yasai Itame med kylling og edamame

klassisk japansk hverdagsmat

Du trenger ikke halve grønnsaksdisken for å lage en deilig stirfry. En god woksaus trenger heller ikke å være særlig kompliserte saker og med litt preparering har du maten klar på en halvtimes tid. Edamame er grønne, saltede soyabønner og selges som oftest som frysevare i hele belger som du renser selv. De er også gode som snacks som du skulle få noen til overs. Yasai betyr rett og slett grønnsaker på japansk og dette serverer du på klassisk vis over varm dampet ris - også kjent som japonica.

Ingredienser

middag for to:

400 gr lårfilet av kylling, kuttet i medium tykke strimler

en spiseskje lys soyasaus

en teskje knust hvit pepper

----

2 1/2 dl edamame, ferdig renset

en stor gulrot, tynt skivet på skrå

125 gr friske bønnespirer, renset og forvellet

en rødløk, tykt skivet

nøytral olje til steking

----

woksaus:

0,6 dl lys soyasaus

0,6 dl kyllingkraft

en spiseskje maisenna

en spiseskje akasie, nøytral honning

en teskje riseddik

en tommelstor bit ingefær, fint revet

to fedd hvitløk, fint revet

en teskje sesamolje

----

dampet ris til servering

Kok edamame i omlag tre minutter i fosskokende vann. Skyll de deretter i kaldt vann og rens dem. Kutt gulroten og sett til side og rens bønnespirene før du begynner med med kyllingen. Kutt den i strimler og miks den godt sammen med soya og hvit pepper. Sett den til side i noen få minutter.

Pisk sammen alle ingrediensene til woksausen og sett en wok på varmen. Begynn med å steke små porsjoner av kyllingen og ta den ut etter hvert som den blir gyllen og fin. Tilsett litt mer olje i woken og stek gulrøtter og løk. Etter hvert har du kyllingen tilbake i pannen sammen med edamame og heller over sausen. Kok opp og la maten surre i omlag tre minutter slik at sausen tykner og glaserer maten. Server det hele rykende varmt over ris og legg bønnespirene på toppen.