© 2010–2020 Millas Mat

Yangzhou stekt ris

juvelris 炒饭

Denne oppskriften på stekt ris kommer fra Yangtse provinsen i Kina der Yangzhou er den største byen i den østre delen. Kineserne kaller disse typiske risrettene for skåler fulle av juveler og den er sett på som skikkelig tradisjonell comfortfood. I denne oppskriften står du mer eller mindre fritt til å tilsette det du måtte ha av grønnsaksrester fra ukens middager og det er ofte slik risen serveres i private hjem i Kina. Det beste resultatet får du med kokt ris som har fått stå kaldt i minst et døgn så den er ganske tørr og fin i konsistensen og der riskornene separeres lett.

Yangzhou stekt ris

Ingredienser

tre dl kald kokt ris

en dl grønnsakskraft

fire spiseskjeer nøytral olje

to sammenpiskede egg

fire spiseskjeer grønne erter

150 gr strimlet kokt skinke eller kaldt kyllingkjøtt

et fedd knust hvitløk

150 gr bacon i strimler

to spiseskjeer lys soyasaus

en til to spiseskjeer hoisinsaus

en spiseskje østerssaus

en spiseskje risvin eller sherry

en halv teskje sesamolje

en teskje tørkede chiliflak

to kokte gulrøtter i små terninger

en håndfull finsnittet vårløk og koriander

kvernet sort pepper etter smak

Stek baconet sprøtt og gyllent og tilsett hakket hvitløk i pannen når baconet nesten er ferdig. Sett blandingen til side. Pisk sammen eggene i en liten bolle og i en annen bolle blander du sammen soyasaus, hoisin, østerssaus, sherry og sesamolje.

Finn frem en wok eller en dyp panne, tilsett litt olje og tipp i skinke og fres den raskt i noen få minutter før du tilsetter gulrøtter og erter. Rør alt sammen og ha i bacon og hvitløksblandingen. Deretter har du i risen sammen med grønnsakskraften og vender den inn sammen med sausen. La risen bli gjennomvarm før du heller i eggene en tynn stråle og lar de stivne. Vend forsiktig på blandingen innimellom.

Smak til risen med pepper og evt. mer soyasaus om nødvendig. Vend inn chiliflak samt noe av vårløken og korianderen i risen og spar resten til garnering.