Stekt ris fra Yangzhou

炒饭

Denne oppskriften på stekt ris kommer fra Yangtse-provinsen i Kina der Yangzhou er den største byen i den østre delen. Kineserne kaller disse typiske risrettene for skåler fulle av juveler og den er sett på som skikkelig tradisjonell comfortfood. I denne oppskriften står du mer eller mindre fritt til å tilsette det du måtte ha av grønnsaker og det er som regel slik risen serveres i private hjem i Kina. Husk at risen må være kald og litt tørr, helst kokt dagen før.

Ingredienser

fire spiseskjeer nøytral olje til steking

fem dl kokt og avkjølt ris fra dagen før

to sammenpiskede egg

300 gr ulike grønnsaker, hodekål, gulrot etc.

to banansjalott, tynt skivet

to fedd hvitløk, finhakket

en håndfull grønne erter

150 gr strimlet røkt skinke eller kylling

----

woksaus:

to teskjeer sambal, chilipaste

en spiseskje østerssaus

en spiseskje riseddik

en spiseskje lys soyasaus

noen få dråper sesamolje

----

en teskje MSG

en teskje sukker

sort etter hvit pepper etter smak

finsnittet vårløk til garnering

cronions til garneringFremgangsmåte

Begynn med å piske sammen woksausen og preparer alle grønnsakene slik at de er klare for woken. Kutt opp skinken i små biter og pisk sammen eggene i en liten bolle.

Tilsett litt olje i woken og stek eggene til en myk eggerøre som du tar ut og legger på en liten tallerken. Tørk av woken og tilsett mer olje. ha i alle grønnsakene sammen med sjalottløk og hvitløk, når der har falt sammen og begynt å få litt farge har du i erter og skinke. Stek dette i noen minutter før du løser opp den kalde risen med fingrene og har i woken. La risen steke og bli gjennomvarm mens du vender på den regelmessig. Ha i woksausen og miks den inn før du har i MSG og sukker. Smak til med pepper og ha i eggene til slutt. Garner med vårløk og cronions og server straks.