© 2010–2021 Millas Mat

Yakitori – japanske grillede kyllingspyd

det beste fra en av Tokyos mange izakaya

På japansk kan Yakitori bety to ting, enten dette som er grillet kylling på spyd eller all slags mat som er tredd på spyd. I dets hjemland har man egne små griller for dette som er avlange og akkurat så brede at et spyd kan plasseres over de glødende trekullene men du kan også bruke grillelementet i ovnen eller en vanlig utegrill. I Japan er dette en populær snack og serveres uten noen annen form for tilbehør enn litt frisk vårløk.

Ingredienser

gir åtte ferdige spyd:

en halv kilo kyllingfilet eller lårkjøtt av kylling i tynne brede strimler

to dl mirin eller sake

en dl lys soyasaus

to spiseskjeer lyst demerarasukker

et fedd revet hvitløk

to finsnittede vårløk

åtte små trespyd

Kok opp vin, soya og sukker og legg i et knust hvitløksfedd. La det redusere seg til det halve til det blir en lett sirup og sett den til side for lett avkjøling.

Skjær kyllingkjøttet i brede strimler og tre de på spydene. Sett ovnen på 225 °C og legg et stykke stekefolie oppi en ildfast form og pensle folien med litt nøytral olje før du legger spydene oppå. Gi de tre til fire minutter under grillen før du pensler de for første gang, så noen minutter til undr grillen før du snur og igjen pensler. Gjenta denne prosessen tre til fire gangen inntil kjøttet er gjennomstekt. Legg de over på et lite fat og garner med litt finsnittet vårløk.

Er det grillsesong legger du disse på grillen og gjør jobben ute. Nytes helst på tradisjonelt japansk vis med et glass øl til.