Yakisobanudler med Tarosaus 焼きそば

japansk comfortfood

Japansk mat er så mye mye mer enn bare sushi. Japanerne selv lager svært sjelden sin egen sushi hjemme. Å lage sushi er en respektert kunstform og en sushikokk kan ha fra fem og opptil syv og så mye som ti års utdannelse. Dette derimot er en typisk hjemlig rett bestående av kjøtt, nudler og grønnsaker i en smakfull saus. Basic, enkelt, raskt å lage og sunt.

Ingredienser

nudler for to:

100 gr hodekål, sukkererter eller små buketter broccoli

100 gr gulrot, juliennet

100 gr løk i halvmåneskiver

150-200 gr svinefilet i meget løvtynne skiver (kan sløyfes)

100 gr bacon i terninger

to fedd revet hvitløk

to spiseskjeer solsikke eller peanøttolje til steking

200-250 gr ferdig kokte eggnudler eller udon

en spiseskje sesamolje (til nudlene)

——

tarosaus;

fire spiseskjeer østerssaus

fire teskjeer lys soyasaus og litt ekstra til justering av smaken

fire teskjeer tomatketchup

fire teskjeer akasiehonning eller annen mild honning (ikke lynghonning)

tre teskjeer lys brunt sukker

havsalt og sort pepper etter smak

Fremgangsmåte

Kok løken i omlag ti minutter i usaltet vann og fisk den opp med en hullsleiv. Kok deretter resten av grønnsakene i omlag to minutter og fisk de opp og sett de deretter til side. Kok nudlene i det samme vannet og sett også disse til side. Miks inn sesamoljen godt sammen med nudlene så de ikke klistrer seg sammen.

Pisk sammen alle ingrediensene til sausen og ha den klar i en liten bolle, juster den etter din egen smak med soyasaus. Finn frem en stor vid teflonpanne og tilsett oljen, få den opp på god varme men den skal ikke ryke. Begynn å frese hvitløken og tilsett svinekjøttet og baconet. Hold det i bevegelse og rør hele tiden. Ta av pannen av og på varmen hvis det trengs. ta ut kjøttet og ha det over i en bolle. Tilsett grønnsakene i pannen og la de frese godt. Ha deretter alt innholdet fra pannen over i bollen med grønnsakene.

Ha nudlene over i den varme pannen og spre de godt utover. La de ligge rolig og frese. Når de begynner å få farge så har du i Tarosausen og vender den godt inn i nudlene før du tilsetter kjøttet og grønnsakene. Vend alt godt sammen og fordel nudlene i to boller, server straks.

Får du tak i ferdige yakisobanudler skal disse stekes rett fra pakken og trenger ikke koking.