Yaki Udon

tykke japanske nudler med grønnsaker, kjøtt og yakisaus

Nudelretter noe jeg lager ofte både fordi det er raskt, enkelt og sunt i og med at man kan pakke inn svært mye grønnsaker og bruke opp mindre rester i grønnsakskuffen. Til yaki udon og søsterretten yakisoba er løk, gulrot og hodekål de typiske ingrediensene. Kjente og kjære grønnsaker som alle kan få tak i. Du kan også tilsette shitake eller annen sopp for variasjon.

Ingredienser

400 gr udon, kokt og avkjølt

350 gr tynnskåret svinefilet

havsalt og hvit pepper etter smak til krydring av kjøttet

en stor gulrot, juliennet

en kvart hodekål, tynt strimlet

en løk i tynne skiver

to vårløk, juliennet i tykke staver

noen spiseskjeer nøytral olje til steking

----

yakisaus:

en spiseskje sesamolje

en spiseskje sake eller tørr sherry

tre spiseskjeer lys soyasaus

fire spiseskjeer tonkatsusaus* + litt ekstra til justering av smaken

to spiseskjeer mirin (søt risvin)

to teskjeer sukker

----

syltet ingefær (beni-shoga) og ristede sesamfrø til garnering

Fremgangsmåte

Sett over en kjele med vann til å koke nudlene i. I Norge kommer udon oftest vaakumpakket eller som frysevare. Les bakpå pakken hvordan dine udon skal tilberedes. Når er er klare skyller du de i kaldt vann så de ikke klistret seg sammen.

Pisk sammen alle ingrediensene til sausen i en liten bolle og sett den til side. Forbered kjøtt og grønnsaker.

Sett en wokpanne på god varme og tilsett litt olje. Fres løk, vårløk og gulrot inntil det blir blankt og har myknet noe og legg det over på en tallerken. Tilsett kålen i woken sammen med litt vann og la den dampe seg litt myk og god men ikke så lenge at den faller helt sammen. Legg kålen tilside sammen med løk, vårløk og gulrot.

Tilsett litt mer olje i woken og stek kjøttet i to små porsjoner. La det få en pen gyllen farge og krydre det godt med havsalt og hvit pepper før du tilsetter nudlene, heller over sausen og begynner å mikse. La sausen dekke nudlene og få en lett karamellisering før du har grønnsakene tilbake i woken og lar alt bli gjennomvarmt. Smak til med litt mer tonkatsusaus om du vil - jeg pleier å tilsette en halv spiseskje ekstra.

Legg opp på passende tallerkener og garner med syltet ingefær og sesamfrø før servering.

*Tonkatsusaus er en brun japansk grill - og stekesaus som ofte kalles japansk HP-saus. Kan kjøpes hos Obento i Oslo eller online.