Yaki Gyoza

pannestekte japanske dumplings

Disse små sprø godbitene med dipsaus serveres gjerne som en snack i enhver Izakaya (bar) eller sammen med andre typer japansk mat som en risbolle, ramen eller til udon. Lag gjerne fyllet i god tid slik at det får trekke litt i kjøleskapet, da setter smakene seg bedre. Det kan virke litt fiklete og brette dem men du kommer raskt inn i det etter noen forsøk.

Ingredienser

nok til 25 ferdige gyoza:

fyll:

tre blader finhakket isbergsalat eller hodekål

en kvart løk, finhakket

en spiseskje finhakket gressløk eller vårløk

en halv spiseskje revet frisk ingefær

et fedd revet hvitløk

250-300 gr svinekjøttdeig

en spiseskje lys soyasaus

en spiseskje østerssaus

et par klyper malt sort pepper

en spiseskje sesamolje + ekstra til steking

en spiseskje sukker

en spiseskje sake

gyozapapir (kjøpes fryst)

litt hvetemel

----

dipsaus:

to spiseskje sort riseddik

to spiseskje lys soyasaus

Rayu (chiliolje) eller sesamolje etter smak)

Fremgangsmåte

Tin gyozawrapsene i et par timer på kjøkkenbenken og begynn med fyllet.

Finsnitt kål, gressløk og løk og sett det til side sammen med revet ingefær og hvitløk. Ha svinekjøttet i en passende blandebolle og tilsett soya, pepper, potetmel, sesamolje, østerssaus, sukker og sake og bland det godt sammen før du tilsetter alle grønnsakene. Bland det hele godt, dekk med plastfolie og sett fyllet kaldt i en halvtimes tid.

Finn frem et brett og dryss det lett med hvetemel. Smør litt av fyllet på en wrapper, smør kantene med litt vann så det limer godt og fold den sammen slik du ønsker, bare se til at det blir tett og legg den ferdige gyozaen på brettet. Forsett til alt er brukt opp. Bland sammen dipsausen og sett den til side.

Sett en teflonpanne på litt over medium varme og legg i gyoza. Hell på nok kokende vann til det står halvveis opp på gyozaene, sett på lokk og la de koke i omlag seks minutter. Når alt vannet har kokt bort og du hører at de begynner å frese litt tilsetter du litt sesamolje og lar de steke i et par minutter. Server de med den stekte siden vendt opp.

Gyozawrappers eller wontonwrappers kjøpes på asiatiske markeder og finnes i frysedisken.