Wok No. 8 fra Fung Wah

åtte ulike grønnsaker i en aromatisk woksaus med strimlet svinekjøtt

I denne retten bruker vi åtte forskjellige grønnsaker derav navnet og det er en superfrisk rett hvor noen grønnsaker skal stekes, noen skal kokes og noen skal brukes rå. Oppskriften er adaptert fra Fung Wah i Halifax som har en aldri så liten kultstatus i sin hjemby og områdene rundt. Det er mye snakk om hvordan man skal få mer grønnsaker i kosten og mitt svar er (nesten) alltid wok for da kan bruke nesten bare grønnsaker - og så lenge du har god steke-teknikk så blir det heller ikke en grøtete masse som bare ser uappetittlig ut.

Ingredienser

wok for to til tre:

to dl peanøtt eller solsikkeolje til steking

125 gr friske sukkererter

125 gr friske asparges eller grønne bønner, forvellet

en rød paprika, juliennet

en gulrot, juliennet

en rødløk i tynne skiver

to fedd finhakket hvitløk

to ferske finhakkede røde chili eller tørkede chiliflak

to finsnittede vårløk

400 gr svinefilet, strimlet

hvetemel til panering av kjøttet

200 gr kinesiske gule eggnudler

frisk hakket koriander

----

woksaus:

tre spiseskjeer lys soyasaus

tre spiseskjeer østerssaus

to spiseskjeer Sriracha

en teskje lys brunt sukker

noen dråper sesamolje

Fremgangsmåte

Kok aspargestoppene i omlag tre til fem minutter i lettsaltet vann og sett de til side (spar på kokevannet til nudlene). Skyll sukkerertene og del de inn i fire deler. Skjær gulroten i tynne strimler med et juliennejern og skjær opp løken i tynne skiver. Julienne paprikaen og korianderen. Finsnitt chili og vårløk. Fjern frøene fra chilien hvis du ønsker en mildere smak på den ferdige retten.

Kok nudlene etter anvisning på pakken og mens de venter på å komme i woken mikser du inn litt sesamolje så de ikke klistrer seg sammen.

Kutt svinefileten i tynne strimler og vend det godt i hvetemel så det dekkes. Hell olje i woken og varm den godt opp. Stek kjøttet porsjonsvis og la det renne godt av seg på kjøkkenpapir. Hell ut oljen og tørk raskt av woken med kjøkkenpapir. Sett den tilbake på varmen og varm opp ca. to spiseskjeer peanøtt- eller solsikkeolje i en pannen og dropp i rødløken. Fres den raskt og tilsett hvitløk, chili og paprika når løken begynner å mykne litt. Tilsett vårløk, asparges og sukkerertene og rør hele tiden så det ikke brenner seg. Ha i kjøttet sammen med nudlene og hell over soya, sukker, sesamolje og østerssaus. Miks alt godt sammen og vend inn gulrot og hakket koriander til slutt. Smak til med mer soya rett før servering om nødvendig.