Williamsburger med øl og løktopping

just a very tasty burger

​Williamsburger, eller Williams burger om du vil. Med en smak av friske urter, og man kan variere med andre typer som oregano, rosmarin eller koriander, bare husk at de skal være friske, og at du tilpasser mengdene. Til disse burgerne kan man lage en øl og løktopping som alternativ til løksringer. Jeg er spesielt glad i kombinasjonen mørkt øl, løk og kjøtt. Noe jeg også bruker i min irske gryte. Jeg foretrekker også små slider-brød, da blir det bedre balanse mellom brød, kjøtt og tilbehør.

– William

Ingredienser

​400 g karbonadedeig

en eggeplomme

en god klype havsalt

to teskjeer lys soyasaus

en til to finhakkede sjallottløk

et fedd hvitløk

hvitt pepper etter smak

frisk timian og finhakket persille

pankosmuler til passe farse

----

sliderbrød

tomatskiver

tynne epleskiver (Pink Lady passer fint)

tre spiseskjeer hakket sylteagurk

friske salatblader

ost etter eget ønske, gjerne cheddar. Noen burgeroster smaker ikke nødvendigvis så mye, men kan være ganske saftige.

poteter etter eget ønske.

ketchup og rømme til servering.

rødløkringer i saften av en lime, alternativt løktopping

----

løktopping:

en løk i halvmåneskiver

en teskje Dijonsennep

en spiseskje Worchestershiresaus

tre til fire dl Guinness, ev. annet mørkt øl

Ta karbonadedeigen ut av kjøleskapet, det er lettere å jobbe med kjøtt som har litt temperatur. Fres sjallottløken til den blir myk, riv over hvitløksfeddet når det gjenstår ca. ett minutt. Unngå at hvitløken får farge.

Rør sammen karbonadedeig og salt. Hakk opp persillen og ha den oppi det rørte kjøttet sammen med timianbladene, eggeplomma og den mykstekte løken. Kvern over hvitt pepper og tilsett soyasausen, bruk de mengdene du selv liker, husk at det allerede er salt i kjøttet. Vurder om du må ha i panko, vanligvis holder det med en spiseskje, deigen må ikke bli for tørr. Bland sammen og del deigen i fire. Form burgere ved enten å presse dem ut under en tallerken eller ved å tromme med baksiden av en kniv presse med fingrene på midten og ut mot kantene. Sistnevnte gir deg litt mer kontroll til å tette eventuelle sprekker som kan oppstå. Pakk hver enkelt inn i hver sin bit plastfolie og legg dem i kjøleskapet i minimum en time slik at de blir faste. De kan godt ligge lengre, f.eks. over natten.

Når du skal steke burgerne så er det lurt å begynne med tilbehøret, gjør klar så mye som mulig på forhånd. Eplene kan du vente med til slutt så de ikke blir brune, du kan også dryppe dem med litt sitron. Rødløken lar du ligge i lime mens burgerne steker.

Om du skal lage løktopping, så kan du gjøre dette i samme panne som du steker burgerne. Mykstek løken, dytt den ut i kantene, tilsett eventuelt mer smør/olje og brun burgerne (to til tre minutter) på begge sider. Legg burgerne på en ildfast tallerken og stek dem ferdig i ovnen sammen med eventuelle poteter. I stekepanna tilsetter du øl, sennep og Worchestershiresaus. Dette skal koke inn og reduseres til du har blank løksaus.

Legg ost på burgerne når de har et par minutter igjen av steketiden.

Monter og server.