Wienere med kål og søt balsamicoløk

med frisk kålsalat og hjemmebakt brød

Jeg serverer gjerne wienerpølser til middag selv om det kan gå måneder imellom hver gang. Å trekke dem i buljong er godt men med noen enkle grep kan gjøre de om til noe ekstra spesielt. Pølser og løk er som kjent en perfekt kombinasjon og når de stekes med balsamico og olivenolje blir de søte, klissete og helt uimotståelig gode. Annet godt tilbehør er kål og om vinteren woker jeg gjerne grønnkål, krydrer lett med havsalt og pepper og fyller alt i mine hjemmebakte pølsebrød.

Ingredienser

balsamicoløk:

to store rødløk

tre til fire spiseskjeer god vellagret balsamico (modena)

tre spiseskjeer vanlig olivenolje til steking

en generøs klype havsalt

----

åtte wienerpølser, snittet lett hvis de skal stekes

åtte pølsebrød

----

enkel kålsalat:

et halvt hode sommerkål eller rødkål

et syrlig eple

em halv fennikel

frisk sitron etter smak

havsalt og sort pepper etter smak

Sett ovnen på 200 °C. Skrell løken, kutt av rotfestet og del hver løk i fire båter. Plukk de fra hverandre så du får små fine løkbåter og miks de sammen med olivenoljen, balsamico og havsalt.

Sett løken i ovnen og sjekk den etter ca. 25 min. Vend på løken og legg i wienerne, smør de litt rundt i formen og la de få steke med de siste ti minuttene eller til de er gylne.

Pannestekt versjon. Varm olivenoljen i en romslig panne og tilsett all løken i tynne skiver. Fres den lett slik at den begynner å mykne før du har i balsamico. La den koke inn og glasere løken ved medium varme og rør ofte. Tilsett havsalt til slutt og ha løken over i en ildfast skål som du holder varm i ovnen ved omlag 100 °C mens du steker pølsene gylne i samme panne du brukte til løken.

Kutt kål, eple og fennikel tynt på en mandolin og miks inn sitron, havsalt og pepper. Sett den kaldt inntil servering. Fyll pølsebrødene med kålsalat, legg pølsen på og topp med løk. Server gjerne god sennep til.