Wallenbergare av kalv

svensk husmannskost fra en berømt familie

Wallenbergfamilien er nok den mest kjente ikke-kongelige familien i Sverige De har vært bankdirektører, diplomater, industrigrunnleggere, politikere og byråkrater. I Norge forbindes de nok først og fremst med Marcus Wallenberg Sr. som var styreleder i Orkla. Denne retten ble i sin tid komponert til Wallenberg Sr. av hans personlige kokk og er i dag like kjent og kjær for svenskene som kjøttbullar. Trikset for et godt resultat er at alle ingrediensene er tilstrekkelig kalde før de blandes.

Ingredienser

gir fire ferdige wallenbergare:

400 gr kalvekjøtt, malt og avkjølt

en teskje havsalt

to eggeplommer, kalde

to dl kremfløte, kald

en halv teskje hvit pepper eller epirich (hvit pepper, nellik, allehånde og muskatnøtt)

en dl brødkrumme eller panko til panering

smør til steking

----

rårørte tyttebær:

tre dl tyttebær, tinte

en dl sukker

----

hjemmelaget potetmos

picklet agurk eller kokte grønne erter

Tin tyttebærene i en times tid og rør de godt sammen med sukker til de slipper noe av saften. Ha bærene over på et tett glass og sett kaldt og rør opp på nytt før servering.

Skrell potetene og del de i to om de er store. Legg de i kaldt vann slik at de er klarte for koking.

Sett kniven på prosessoren og tilsett kjøtt, havsalt og eggeplommer sammen med hvit pepper eller epirich. Kjør det lett sammen og mens maskinen går heller du i fløten i en tynn stråle slik at den jobbes godt inn i farsen. Fukt en tallerken med litt kaldt vann og form ut fire jevnt store kaker. Fukte de på toppen med litt mer kaldt vann, dekk med plast og sett de kaldt i minst to timer.

Mens kjøttet hviler kan du forberede potetmos og pickle agurken etter oppskriftene det er linket til i ingredienslisten.

Paner wallenbergerne i brødkrumme og stek de i fem til seks minutter på hver side ved middels varme. Sjekk gjerne med et termometer at de er klare, en kjerneptemp. på 67-70 °C er bra. Legg opp maten slik du selv ønsker og ikke glem tyttebærene.