© 2010–2022 Millas Mat

Vindaloo med svinekjøtt

en curry med en historie

Dette forbinder nok de fleste med noe brennsterkt og dermed en nærmest uspiselig rett men de kan ikke ta mer feil. Denne retten er opprinnelig fra Portugal og ordet vindaloo kommer fra carne em vinha de alhos – som betyr «kjøtt i vin med hvitløk» på portugisisk. Bruken av svinekjøtt gjorde dette til en mer portugisk-indisk rett enn noe annen og den i dag er den fullstendig integrert i det indiske kjøkkenet men svinekjøttet er som oftest byttet ut med kylling eller lam av religiøse grunner. Kokker beskriver retten som en picklet curry. Og du, hvis noen påstår at dette er verdens sterkeste curry kan du informere dem om at det er Phaal, en curry fra Bangladesh som lages med Bhut Jolokia, verdens sterkeste chili.

Ingredienser

500 gr svinekjøtt som er marinert i litt havsalt og hvitvinseddik i minst tre timer

----

krydderpaste I:

fire tørkede chili

en spiseskje spisskuminfrø

en spiseskje korianderfrø

en teskje malt kanel

fem hele nellik

en teskje sort malt pepper

en teskje malt kardemomme

——

krydderpaste II:

tre fedd hvitløk

en tommelstor bit frisk ingefær

en spiseskje gurkemeie

to spiseskjeer hvitvinseddik

——

vindaloo:

to store løk i skiver

tre plommetomater (grovhakket)

resten av krydderpasten

en til to spiseskjeer sukker

en spiseskje hvitvinseddik

ca. fire dl kokende vann

havsalt etter smak

Rist alle de hele krydderiene lett i en tørr panne og mal sammen alle ingrediensene til krydderpaste I og gjør det samme med krydderpaste II. Bruk en morter eller en prosessor til denne jobben for krydderiene må bli fullstendig knust. Bland deretter begge pastene og ta halvparten av pasten og bland det inn i kjøttet og la det stå natten over godt tildekket. Legg også resten av pasten kaldt over natten i en tett boks med plast rundt.

Finn frem en dyp panne og tilsett smør og olje. Fres løken blank og myk, tilsett tomatene og resten av krydderpasten og stek alt i noen minutter. Tilsett sukker og eddik, ha i det marinerte kjøttet og stek det inntil det begynner å slippe endel fuktighet hell på kokende vann til det står noe under kjøttet. La alt koke delvis dekker av et lokk i en snau time og smak til med havsalt om nødvendig.

Vindaloo serveres gjerne toppet med frisk koriander og knuste nøtter, dampet basmatiris og naan er perfekt tilbehør.