© 2010–2019 Millas Mat

Vindaloo med svinekjøtt

Denne retten forbinder nok de fleste med noe brennsterke nærmest uspiselige greier men de kunne ikke ta mer feil. Denne retten er faktisk opprinnelig fra Portugal og ordet vindaloo kommer fra «carne em vinha de alhos» – som betyr «kjøtt i vin med hvitløk» på portugisisk. Bruken av svinekjøtt gjorde dette til en mer portugisk-indisk rett enn noe annet og der i dag fullstendig integrert i det indiske kjøkkenet men svinekjøttet er som oftest byttet ut med kylling eller lam pga. religiøse grunner. Man kan også gjøre den vegetarisk ved å bytte ut kjøttet med linser eller kikerter men de skal ikke marineres over natten. Jeg er klar over at dette for mange kan virke altfor sterkt og med alt for mye eddik men du må bare tørre å prøve.

Vindaloo med svinekjøtt

Ingredienser

500 gr svinekjøtt som er marinert i litt havsalt og hvitvinseddik i minst tre timer

krydderpaste I:

fire tørkede chili

en spiseskje spisskuminfrø

en spiseskje korianderfrø

en teskje malt kanel

fem hele nellik

en teskje sort malt pepper

en teskje malt kardemomme

——

krydderpaste II:

tre fedd hvitløk

en tommelstor bit frisk ingefær

en spiseskje gurkemeie

to spiseskjeer hvitvinseddik

——

to store løk i skiver

tre plommetomater (grovt hakket opp)

en til to spiseskjeer sukker

en spiseskje hvitvinseddik

kokende vann

havsalt etter smak

Rist alle de hele krydderiene lett i en tørr panne og mal sammen alle ingrediensene til krydderpaste I og gjør det samme med krydderpaste II. Bruk en morter eller en prosessor til denne jobben for krydderiene må bli fullstendig knust. Bland deretter begge pastene og ta halvparten av pasten og bland det inn i kjøttet og la det stå natten over godt tildekket. Legg også resten av pasten kaldt over natten i en tett boks med plast rundt.

Finn frem en dyp panne og tilsett smør og olje. Fres løken blank og myk, tilsett tomatene og resten av krydderpasten og stek alt i noen minutter. Tilsett sukker og eddik, ha i det marinerte kjøttet og hell på kokende vann til det står like under kjøttet. La alt koke i en snau time delvis under lokk til kjøttet er ferdig og smak til med havsalt.

Vindaloo bør serveres toppet med friske korianderblader, dampet basmatiris og nybakte naan. Du finner flere oppskrifter på dette deilige indiske brødet på bakverk-seksjonen.