© 2010–2022 Millas Mat

Gammeldags viltgryte

Dorothea Amalies oppskrift fra 1907

Dette er en gammel oppskrift på viltgryte jeg fant i et hefte som het Husfruens bedste maaltider. Jeg har måtte bearbeide den noe slik det ofte er med såpass gamle oppskrifter men jeg har ikke gjort radikale endringer så smaken er bevart. Jeg har ikke sett så mange oppskrifter hvor gulrot er brukt i sausen men her bruker vi det. Løken er byttet ut med sjalottløk siden jeg ikke hadde det som i oppskriften ble beskrevet som mild haveløg. Jeg serverer stekte poteter og rørte tyttebær til om jeg ikke koker ris. Broccoli, rosenkål eller grønne bønner er alle passende grønnsaker til maten.

Ingredienser

500 gr reinskav eller finnbiff

fem til seks sjalottløk

125 gr tørket skogsopp

100 gr fersk sjampinjong

en gulrot

tre spiseskjeer smør

litt nøytral olje

tre dl viltkraft

to dl kremfløte

en teskje knuste einebær

to spiseskjeer rørte tyttebær

havsalt og sort pepper etter smak

noen dråper sukkerkulør (kan sløyfes)

frisk hakket persille til garnering

Ha en tørkede soppen i en ildfastbolle og hell på kokende vann. La de stå og bli myke, det pleier å ta mellom 20-30 minutter men det kommer litt av på hvor stor soppen er.

Finn frem en jernpanne og en gryte. Smelt smøret i pannen sammen med litt olje og fres litt av kjøttet til å begynne med. Du kan legge det i pannen halvfrossent. Rør godt så kjøttet skilles fra hverandre, bruk høy varme og pass godt på og rør hele tiden. Legg kjøttet over i gryten etterhvert som du bruner det. Tilsett mer smør i pannen og stek den ferske soppen delt i båter. Legg det i gryten sammen med kjøttet. Del sjalottløken i båter og gulroten i små terninger, fres de i pannen til de begynner å mykne og legg de over i gryten.

Hell på kraft og fløte og kok opp. Du må ha ekte fløte i, hvis ikke vil sausen skille seg under koking. Ha i den bløtlagte soppen og spar på vannet soppen har ligget i. Bruk dette til å spe ut gryten med om det trengs hvis den blir for tykk. Ha i knuste einebær og tyttebær og smak til med havsalt og pepper. Drypp i noen dråper sukkerkulør hvis du vil ha en mørkere farge på sausen.

La gryten småkoke i ca. 25-30 minutter. Kok den uten lokk de siste minuttene for å tykne sausen. Sjekk om du trenger mer havsalt eller pepper for smaken og dryss over hakket persille før servering.