© 2010–2020 Millas Mat

Vietnamesisk Phở bò

biffsuppe fra Vietnam

Dette er oppskriften fra Andrea Nguyens anerkjente bok Inn på det vietnamesiske kjøkkenet. Dette er selveste nasjonalsuppen i Vietnam hvor hver region og nesten hver familie har sin variant og all dens styrke ligger i kraften. Her må du selv finne din egen balanse mellom søtt, surt, syrligt og sterkt og det er både lett og morsomt og koke sin egen kraft. Lykke til!

Vietnamesisk Phở bò

Ingredienser

suppekraft:

to løk

en tommelstor bit frisk ingefær

fire kilo kraftben av okse

500 gr flatbiff i terninger (kan sløyfes)

5 1/2 liter vann

en kanelstang

en spiseskje korianderfrø

en spiseskje fennikelfrø

fem hele stjerneanis

en grønn kardemommekjerne

fem hele nellik

halvannen spiseskje havsalt (halvparten hvis du bruker vanlig koksalt)

fire spiseskjeer thai fiskesaus (nam plah)

to spiseskjeer sukker

——

garnityr:

500 gr risnudler eller phonudler

250 gr oksefilet i løvtynne skiver

en håndfull hakket mynte

en håndfull hakket koriander

en håndfull hakket basilikum

to lime i små båter

tre røde chili i tynne skiver

en stor håndfull friske bønnespirer

hoisinsaus

Sriracha chilisaus

Sett ovnen på 250 °C og plasser en bakeplate høyt i ovnen. Skrell og del løken i to og gjør det samme med ingefæren men del den på langs. Pensle alt med litt olje og grill de inntil de begynner å få sorte brente flekker. Ta de ut og legg de på en tallerken.

Fyll opp en stor kjele med kaldt vann og kok opp. Legg i kraftbenene og kok dem på høy varme i omlag ti minutter. Ta ut kraftbena og hell av vannet. Hell så på 5,5 liter kaldt vann i samme kjelen og kok det opp. Legg kraftbenene tilbake i kjelen. Skum av det som legger seg på toppen med en hullsleiv så du får en klar kraft.

Legg ingefær, løk, krydder, biffkjøtt, fiskesaus, salt og sukker i kjelen. La kraften småkoke uten lokk i ca. halvannen time. Ta ut biffkjøttet og legg det til side. Kok kraften videre i halvannen time.

Sil kraften og hell den tilbake i kjelen. Smak på den- hvis den er litt tam i smaken så begynn med å tilsette mer fiskesaus, smak igjen og juster med salt og sukker inntil du får en god sursøt kraft.

Legg oksefileten i fryseren i 10-15 minutter så den blir hard, da er det mye lettere å få løvtynne skiver. Bruk to gafler og riv opp kjøttet som du plukket ut av kraften tidligere. Legg opp all den andre garneringen på et fat så gjestene selv kan garnere sine suppeboller. Kok nudlene etter anvisning på pakken.

Fordel nudler, revet kjøtt og rå biffskiver i suppebollene. Kok opp kraften på nytt og hell den i bollene. Serveres straks så kan gjestene selv forsyne seg med hakkede urter, bønnespirer, chili, lime og sauser.