© 2010–2022 Millas Mat

Victorian Curry

fais le mieux*

Det første engelske curryhouse åpnet i London allerede i 1811. Utover mot innledningen av det som skulle bli kjent som Victoriatiden ble tilgangen på eksotiske krydder større og større. Kokebøkene som ble utgitt på 1800-tallet inneholdt mange typer oppskrifter på curry og mot slutten av 1870-årene var tørkede krydderier blitt såpass billige at selv folk med begrenset inntekt kunne unne seg dem. Her følger det en oppskrift fra omkring 1880-årene som jeg har omarbeidet noe for å gi en bedre saus. Oppskriften i sin originale form ville nok ikke falt så godt i smak i vår tid nå som de fleste vet hvordan curry skal smake. Selv om curry kom tidlig til England med koloniveldet skulle det gå svært mange år før man lærte seg å bruke krydder riktig. Et lite dryss frisk koriander var vanlig hvis man grodde sin egen.

Ingredienser

curry for tre til fire personer:

smør og nøytral olje til steking

en hel rå kylling inndelt i åtte biter eller 600-700 gr lårfilet av kylling

en halv til en teskje chilipulver

to teskjeer malt ingefær

to teskjeer malt gurkemeie

to teskjeer mild eller Hot Madras curry

to spiseskjeer hvetemel

to fedd finhakket hvitløk

to løk i tynne skiver

fire til fem dl varm kylling eller hønsekraft

to store nepe eller tilsvarende mengde gulrøtter, skrelte epler eller poteter i grove biter

havsalt og sort pepper etter smak

tre spiseskjeer fløte

----

dampet ris og mangochutney til servering

frisk koriander til garnering

Del opp kyllingkjøttet og gni den inn med de tørre krydderiene. Det er lettest å bruke en dyp bolle og hendene til dette. Gule fingertupper og lukt unngår du ved å bruke plasthansker.

Varm opp smør og olje i en gryte eller i en romslig kjele og fres kyllingen lett gyllen. Ta ut kjøttet etterhvert som det stekes og legg det på en tallerken. Behold fattet i gryten og tipp i løk og hvitløk. Fres det hele mykt tog blankt før du drysser over hvetemelet og rører det godt inn slik at det stekes litt og "forsvinner" i løken. Legg kyllingen tilbake i kjelen sammen med grønnsakene. Hell på varm kraft litt etter litt og rør godt mellom hver gang. Kok opp og la curryen koke i ca. 30-40 minutter.

Smak til med havsalt og pepper før servering sammen med ris og chutney. Om du ønsker kan du runde av sausen med litt fløte.

*et fransk uttrykk som betyr "å gjøre det bedre".