© 2010–2022 Millas Mat

Vegetarnachos med søtpotet, chili og grønnkål

mer enn bare snacks

Grønnkål har fått et kjempe-comeback de siste årene etter en lang tilværese som en glemt grønnsak. Denne tøffe hardføre kålen kan klare seg helt fint igjennom en hard norsk vinter og du kan gå ut midt i januar og børste snøen av den, ta den med inn i varmen og lage noe riktig deilig og supersunt. Min mor hadde grønnkål i hagen i mange år uten at vi spiste den. Den ble derimot satt stor pris på av rådyrene som kom ned fra skogen til hagen vår for et deilig grønnkålmåltid. I dag er grønnkål sett på som en viktig ingrediens i både vegetarkost og i det europeiske kjøkkenet generelt.

Ingredienser

nok til to:

tre store søtpoteter

250 gr grønnkål

fire til fem spiseskjeer vanlig olivenolje

en halv teskje hver av malt spisskumin, hvitløkspulver, røkt paprika og chilipulver

havsalt og sort pepper etter smak

omlag to dl revet ost (bland gjerne ulike typer)

litt smør til smøring av formen

Sett ovnen på 190 °C og skiv opp de skrelte søtpotetene tynt på en mandolin eller et annet skivejern. Ha de over i en bolle, tilsett olivenolje og bruk hendene til å mikse det godt sammen slik at potetene blir smurt. Fordel de utover to stekeplater kled med papir, bland sammen krydderiene og dryss på blandingen.og deretter litt havsalt og pepper. Bak begge brettene i ovnen i omlag ti minutter. Snu potetskivene og bak de videre i ovnen i nye ti minutter eller inntil skivene er gyllenbrune og begynner å krølle seg litt i kantene. Ta de ut og la de avkjøle seg så de blir sprø.

Mens potetene er i ovnen vasker og renser du grønnkålen for de grove stilkene. Kutt den i medium store biter og ha de over i en bolle. Miks inn olivenolje og litt havsalt og spre de utover på et stekebrett. Bak de i ovnen ved samme temp. som potetene i omlag fem til syv minutter.

Riv osten og finn frem en ildfast form som du smører med litt smør.

Når grønnkålen er sprø og lett gyllen i kantene tar du den ut og legger et lag med søtpotetchips i bunnen av formen, deretter halvparten av grønnkålen og halvparten av osten. Så resten av potetene, så grønnkålen og avslutt med osten. Bak formen i noen minutter inntil osten er smeltet og server straks.