Vegetarlasagne med ostesaus

masse smak og helt uten kjøtt

La grønnsakene spille hovedrollen denne gangen og jeg lover deg at dette blir både veldig godt og like mettende som en vanlig lasagne med kjøtt. En god blandet salat hører til og du kan selvsagt bruke de grønnsakene du liker så lenge de tåler steking. Bytt feks. gjerne ut soppen med gulrøtter. Du kan også toppe lasagnen med litt hjemmelaget pesto.

Ingredienser

nok til fire sammen med en sidesalat

ferske lasagneplater (jeg pleier å bruke mellom ni og tolv stykker avhengig av formen)

to auberginer

to squash

tre sjalottløk

to røde paprika

ti skogsopp eller vanlige sjampinjonger

en boks (400 gr.) hele tomater

to fedd hvitløk

frisk eller tørket timian etter smak

havsalt og sort pepper etter smak

en klype sukker

——

ostesaus:

2 1/2 spiseskje smør

2 1/2 spiseskje hvetemel

syv dl helmelk

250 gr ost (miks gjerne nøytrale oster Norvegia eller Jarlsberg sammen med Gruyere og parmesan eller pecorino) dette er en fin anledning til å bli kvitt osterester

revet muskatnøtt etter smak

havsalt og sort pepper etter smak

Fremgangsmåte

Sett ovnen på 250 °C og vask og kutt opp alle grønnsakene utenom paprikaen i små biter. Skrell hvitløken og knus feddene med baksiden av kniven.

Del paprikaen i to og legg de med skinnsiden opp på en bakeplate. Gni de inn med olivenolje og litt salt og pepper. Sett de høyt i ovnen og bak de i ca. 10 minutter til de er nesten svarte på oversiden. Ta de ut og legg de i en plastpose til de er noenlunde avkjølte så du lett kan flå dem. Skjær den skinnfrie paprikaen i mindre biter.

Finn frem en dyp panne og tilsett litt olivenolje. Tilsett aubergine, squash, løk, sopp, hvitløk, timian og paprika og fres dette i noen minutter. Hell i tomatene og la det småkoke i omlag femten minutter. Smak til med havsalt, pepper og sukker og sett sausen til side.

Til ostesausen så smelter du smøret i en kjele og tilsetter melet før du pisker det hele sammen til en jevn masse uten klumper. Hell i melken litt og litt og visp hele tiden. Ha i mesteparten den revne osten (spar av noe til å ha på toppen) og kok sausen i ca. 10 minutter til den er passe tykk før du smaker den til.

Skru ovnen på 180 °C og smør en passe stor ildfast form. Legg grønnsaksblandingen, lasagneplater og ostesausen lagvis i formen men begynn med grønnsakene. Oppå det siste laget med lasagneplater legger du ostesaus og resten av den revne osten, Dryss gjerne på litt timian til slutt.

Bak den i omlag en halvtime inntil den er gyllen og fin på toppen og la den hvile i noen minutter før oppskjæring og servering.