© 2010–2021 Millas Mat

Vegansk spaghettibolle - spagbowl

når linser, pasta og tomater møtes

Dette er en kjempefin rett å servere til noen som kanskje aldri har smakt vegansk mat eller generelt er veldig skeptisk til det. Denne sausen er smaksrik, mettende og fyldig med massevis av gode grønnsaker og proteinrike linser. Røde linser trenger ikke bløtlegging over natten men de må skylles godt. I England og Australia er såkalte spagbowls svært populært og denne oppskriften kommer fra Melbourne - en by som etter hvert har blitt svært kjent for sin matkultur og store variasjon i restauranter i verdensklasse.

Ingredienser

spaghetti for tre:

tre spiseskjeer vanlig olivenolje til steking

en stor finhakket løk

en teskje havsalt

en liten squash i terninger

en stor gulrot, grovt revet

en spiseskje finhakkede persillestilker (spar på bladene til etterpå)

to fedd hvitløk, revet

en halv teskje chiliflak eller mer etter smak

en halv teskje timian, tørket

en halv teskje søt paprika

75 gr grønne eller brune linser, bløtlagt natten over og godt skylt

75 gr røde linser, godt skylt

en boks finknuste tomater (polpa)

fire dl vann (skyll ut av tomatboksen)

en spiseskje østerssaus (vegansk type) eller noen dråper Maggi Arôme (vegansk)

havsalt og sort pepper etter smak

frisk finhakket bladpersille

----

250 gr spaghetti eller fullkorn-spaghetti

pastavann etter behov

Finn frem en romslig dyp panne eller en kjele og varm olivenoljen over medium styrke. Tilsett løken sammen med en god klype havsalt. Stek løken myk og lett gyllen før du tilsetter squash og steker den inntil den får gylne flekker. Rør godt opp innimellom og når de er klare tilsetter du revet gulrot og finhakkede persillestilker. Fres dette i noen får minutter før du sprinkler over krydderier og rører inn hvitløken.

Tilsett alle de skylte linsene og rør de godt inn før du heller på tomater og vann. Kok opp og la sausen småkoke under lokk i en drøy time. Rør opp et par ganger under koketiden og tilsett litt mer vann om sausen virker for tørr. Smak og sjekk at linsene er møre før du tilsetter østerssaus og smaker til med mer havsalt og pepper.

Kok spaghetti eller anvisning på pakken og spar av noe av kokevannet i en kopp. Miks sammen spaghetti og saus og sprinkle over finhakket bladpersille før servering.