Valnøtt og parmesanpasta fra Liguria

fra Nigella Lawsons Christmas

Vinteren er tid for gode ferske valnøtter og sitter du igjen med noen etter kakebaking eller julefeiring så er det dette du vil bruke dem til. Det letteste er å bruke en blender eller en stavmikser til å lage sausen men du kan også bruke en morter og gi armmusklene dine litt å jobbe med. Denne oppskriften er fra Nigella Lawsons juleoppskriftssamling men den fungerer godt hele vinteren igjennom. Husk at du må riste valnøttene, hvis ikke får du ikke frem all smaken de besitter.

Ingredienser

pasta for to:

100 gr valnøttkjerner

et knust fedd hvitløk

en tykk skive mellomgrovt brød

halvannen til en dl melk

litt kokevann fra pastaen

en god håndfull finrevet parmesan + litt ekstra til garnering

to spiseskjeer god e.v. olivenolje

havsalt og sort pepper etter smak

en liten håndfull frisk hakket persille

250 gr penne, tagliatelle eller cestini (pastaskjell)

Legg brødet i bløt i melken og rist valnøttkjernene lett i en tørr panne. Når de begynner å lukte godt er det et tegn på at de straks er klare. Legg de til side for litt avkjøling og sett over en romslig kjele med vann til pastaen.

Legg brødet og melken oppi blenderen og tilsett valnøttene (hold av noen få til garnering) sammen med hvitløk og parmesan og kjør alt til en glatt, tykk saus.

Dropp pastaen i vannet og rør om, kok den etter anvisning på pakken men smak på den når det gjenstår et minutt av koketiden, da unngår du å overkoke den. Ta ut litt av kokevannet i en kopp. Hell den i et dørslag og ha den tilbake i kjelen. Rør inn sausen umiddelbart i den glovarme pastaen og spe ut med litt av kokevannet. Tilsett olivenolje og smak til med salt og pepper.

Server den straks med et dryss av valnøtter, parmesan og persille.