© 2010–2022 Millas Mat

Vårens kylling

poulet de printemps

En såkalt spring-chicken er en rett med mange variasjoner og finnes i både det franske, italienske og (som her) engelske kjøkken og er en svært gammel rett som kan spores tilbake til tidlig middelalder i Europa. Enkelt forklart så er det kylling som først brunes litt ved hjelp av baconfett og derettes kokes ferdig i eplecider. Syren i cideren er med på å gjøre kjøttet saftig og godt og servert sammen med kokte eller saltbakte nypoteter så har du en super middag.

Ingredienser

middag for fire til seks personer:

en spiseskje solsikkeolje

en spiseskje smør

150 gr bacon i terninger

seks rå kyllinglår eller en hel fugl

en finsnittet purre

en finsnittet stilkselleri

tre gulrøtter i tykke skiver

tre hakkede fedd hvitløk

to teskjeer tørket estragon

en teskje havsalt eller mer etter smak

en halv liter tørr eplecider

kokende vann etter behov

300 gr frosne grønne erter

en spiseskje Dijonsennep eller hvitvinseddik etter smak

to små hoder hjertesalat

litt frisk timian og rosepepperkorn til garnering

Varm smør og olje i en panne og stek baconet gyllent og sprøtt. Legg kyllinglårene eller fuglen i med skinnsiden ned og la de få en fin gyllen farge. Øs fettet fra pannen over kyllingen med jevne mellomrom under steking. Snu kyllinglårene eller fuglen så brystsiden ligger opp og tilsett purre, selleri, gulrøtter og hvitløk. Tilsett tørket estragon og krydre godt med havsalt og pepper.

Hell på cideren og vann om nødvendig til væsken står omtrent till midt oppå fuglen. sett på lokket og gryten koke i omlag en halvtime for lår eller tre kvarte for en hel fugl. Fisk kyllingen opp av gryten og skjær et snitt ved lårfestet. Hvis saften som kommer ut er klar uten spor av rødt er fuglen ferdig.

Pisk sennep eller eddik godt inn i kraften og juster med havsalt og pepper. Legg kjøttet tilbake i gryten, finsnitt hjertesalaten og dryss den over gryten sammen med ertene så de tiner la den få noen få minutter så de tiner. Dryss på frisk timian og noen få rosepepperkorn og server.