Urtebakt hel sellerirot

den bare stygge grønnsaken

Den blir ofte ref. til som den stygge grønnsaken. Mange går rett forbi den i grønnsaksdisken og mange som ser den vet ikke engang hva det er selv om de nesten garantert har spist den og tom. likt den svært godt. Jeg snakker om sellriroten. Den hvite og brunflekkede knudrete rotknollen med en enormt lang grønn stilk med masse blader vi lager suppekvaster av. Her baker vi den hel i ovnen med urter og hvitløk og gjør den til stjernen på middagsbordet. Du trenger ikke være redd for at smaken blir for sterk, bakingen gjør den mild og fin.

Ingredienser

en stor sellerirot

en spiseskje vanlig olivenolje

fire kvister frisk rosmarin

fire kvister frisk timian

tre laurbærblader

et hode fersk hvitløk

50 gr smør

Sett ovnen på 160 °C varmluft eller 180 °C vanlig.

Kutt av gresset på selleriroten om den ikke allerede er kuttet av og skrubb den godt under rennende kaldt vann med en skrubbebørste. Kutt av en bit av bunnen på roten så den står støtt og kutt også vekk de små kynne forgreningene på roten hvis det er mye av dem. Tørk av roten med kjøkkenpapir og gni den godt inn med olivenolje.

Sett den på et stykke aluminiumsfolie. Legg på urtekvister og hvitløksfedd med skall samt krydre med havsalt og pepper. Pakk folien tett rundt roten og sett den i langpannen nederst i ovnen. La den bake i 2-2 1/2 time og sjekk med en kniv at den er mør tvers igjennom før du tar den ut.

Kutt toppen av roten som et lokk og rør opp innmaten med en gaffel. Tilsett smør og litt av den bakte hvitløk og mos lett.

Garner med resten av hvitløksfeddene samt frisk finhakket persille.