© 2010–2022 Millas Mat

Ungarsk potet og kålsuppe med edelsøt paprika

en varmende middagssuppe fra Budapest

I det østeuropeiske kjøkkenet finner man mange retter der kjøtt, poteter og kål kombineres. Smakene er enkle og robuste men får den herlige touchen av en av de beste smakene jeg vet om - ekte ungarsk paprika. Denne ingrediensen er ikke helt enkel å finne i dagligvaren men i delikatessebutikker eller i flere norske nettbutikker finnes den og den er heller ikke dyr i innkjøp. Vanlig paprikapulver er ganske annerledes og mer salt i smaken. Du kan også tilsette noen dråper Maggi Seasoning Sauce i suppen - det er en populær ingrediens i østeuropeiske land og bruker blant annet i ungarsk goulash.

Ingredienser

tre spiseskjeer smør til steking

175 gr god ungarsk, tysk eller polsk pølse, kuttet i tynne skiver

en stor løk, finhakket

en teskje havsalt + mer til å justere smaken

tre spiseskjeer hvetemel

to fedd hvitløk, fint revet

to teskjeer ungarsk paprika (edelsøt)

1,2 l kyllingkraft + litt ekstra kokende vann om nødvendig

200 gr hodekål i spisevennlige biter

650 gr poteter i små terninger

sort pepper etter smak

et laurbærblad

en klype cayennepepper eller chilipulver

to spiseskjeer hvit eddik eller eplecidereddik

----

rømme og finsnittet vårløk eller frisk dill til garnering

Finn frem en stor og romslig suppekjele og smelt smøret ved medium varme. Stek pølseskivene gylne slik at de krøller seg litt og ta de ut i en skål men behold alt fettet i gryten. Tilsett den hakkede løken sammen med en teskje havsalt og fres den gyllen og myk før du rører inn hvetemelet og lar det "forsvinne" inn i løkmassen. Tilsett hvitløk og paprika og stek de i et minutts tid før du heller i kraften gradvis. Bruk en ballongvisp for å piske den godt inn.

Når kraften koker har du i kålen og lar den koke i et par minutter før du rører inn potetene. Kok opp igjen og tilsett pepper, cayenne og laurbær. Tilsett litt mer kraft om du ser at suppen er for tykk. La suppen småkoke i en halvtimes tid og rør den opp innimellom. Se til at potetene er helt møre og lett kan moses mot kanten av suppekjelen. Tilsett pølseskivene sammen med eddik og kok suppen i ti minutter til. Smak og sjekk om du trenger å tilsette mer havsalt. Retter med kål er kjent for å trenger litt ekstra. Er suppen for tykk for din smak, tilsett litt mer kokende vann eller kraft.

Anrett suppen i dype skåler samme med en god skje rømme, et lite dryss finsnittet vårløk og gjerne en liten klype av den nydelige ungarske paprikaen eller mer cayenne. Server gjerne med godt brød til - her har jeg valgt baguette som jeg ofte går for til supper om jeg ikke baker noe selv.