© 2010–2022 Millas Mat

Tzatziki - τζατζίκι

grekernes klassiske yoghurtdressing

Dette er en tradisjonell oppskrift på nydelig greske dressingen som kan brukes over salater, i fylte pitabrød, til kebab eller som en dipsaus til oppkuttede grønnsaker. Bare husk å legge yoghurten til siling kvelden før. Mange bruker en boks lettrømme og en pose tzatziki-krydder når de skal lage dette men det er verdt å lage den selv med ferske ingredienser. Hvis du ønsker finhakket dill eller mynte i kan du tilsette dette når du blander dressingen sammen.

Ingredienser

en halv liter tykk gresk eller tyrkisk yoghurt

to slangeagurk

tre fedd hvitløk

en til to teskjeer god e.v. olivenolje + litt ekstra

en god klype havsalt

en til to teskjeer hvitvinseddik

havsalt og sort pepper etter smak

litt friskpresset sitronsaft

frisk dill eller mynte (kan sløyfes)

Sil yoghurten over natten. Jeg pleier å legge kjøkkenpapir i bunnen av en sil og plassere silen over en bolle i kjøleskapet. Dette er viktig for å få ut mest mulig vann av yoghurten. En tzatziki skal være fyldig i konsistensen.

Skrell og knus hvitløksfeddene med baksiden av en kniv. Hakk de fint opp og bland de sammen med litt olivenolje og havsalt til en fin mos.

Del agurkene på langs og skrap ut frøene med en teskje. Riv de deretter på råkostjernet. Legg de i et dørslag og bruk hendene til å klemme ut så mye fuktighet du bare kan. Gjør en grundig jobb og klem i vei.

Miks sammen silt yoghurt, hvitløkmosen, agurken, havsalt, pepper og sitronsaft. Smak til med hvitvinseddik. Dekk bollen med plast og la den stå og trekke i kjøleskapet i minst en halvtime og drypp på noen dråper olivenolje rett før servering.