Tuscan fries fra Nigella Lawson

friterte poteter fra Toscana

I denne oppskriften bruker vi en litt annen teknikk enn når vi feks. lager belgiske pommes frites så les gjennom hele oppskriften før du begynner. Det er også veldig viktig at du bruker riktig type potet for at dette skal bli bra og at du ikke kutter de for tynne. Da blir de lett tørre og en smule brent om du er riktig uheldig. Dette er helt fantastiske til tagliata med cherrytomater, chili og oregano.

Ingredienser

nok til fire voksne som tilbehør:

halvannen kilo gode koke- eller bakepoteter poteter feks. Asterix eller aller helst Maris Piper

halvannen liter nøytral olje som mais- eller solsikkeolje

seks til åtte fedd hvitløk med skallet på

omlag åtte toppskudd av fersk rosmarin og timian

finknust flaksalt etter smak

Fremgangsmåte

Finn frem en stødig og romslig gryte og hell i all oljen (ikke sett på noe varme ennå). Skrubb deretter potetene godt om de ikke allerede er vasket og kutt endene av dem med en kniv så de står støtt oppreist på skjærefjølen. Skjær de deretter i skiver på omlag en cm. og skjær de deretter inn i staver, også disse skal være omlag en cm. tykke. Legg de ferdigskårede potetene over på et rent kjøkkenhåndkle og klapp de tørre med før de legger de over i gryten med olje. Potetene skal ikke skylles i vann i denne oppskriften.

Sett på varmen og kok opp. Mens du venter knekker du opp et hvitløkshode med behold feddene hele og ikke fjern skallet. Gjør du det vil potetene smake av brent hvitløk. Klipp også av toppgrenene fra friske urtepotter og ha de klare. Sett også frem et stekebrett som du dekker med noen lag kjøkkenpapir og finn også frem en hullsleiv.

Når oljen koker fint og jevnt rundt potetene skal du la de koke uten å røre i dem i omlag ett kvarter. Hold øye med gryten hele tiden. Pass godt på varmen så potetene ikke koker for hardt. Om du har et termometer så husk at oljen skal ha en temperatur på omlag 155 °C og ikke mer enn 160 °C.

Når kvarteret har passert kan du røre forsiktig i gryten og tilsette hvitløksfeddene, Rør forsiktig en gang til og la potetene koke videre i fem til ti minutter til. Pass hele tiden på at potetene ikke brenner seg og ta gryten av varmen om nødvendig. Smak på en bit og sjekk om de begynner å bli klare. De skal være knasende sprø utenpå og luftige inni.

Nå som potetene skal være lys gylne og sprø legger du i urtekvistene og lar de få et drøyt minutt i gryten før du fisker de opp sammen med potetene og legger alt over på brettet med kjøkkenpapir. Spre potetene godt utover så oljen absorberes av papiret og dra deretter papiret vekk. Dryss på salt og server umiddelbart. Hvitløken og urtekvistene kan bare ligge innimellom potetene som pynt og de som vil kan klemme hvitløksfeddene ut av skallet og spise dem. De vil være myke som smør og riktig gode.

Viktig: husk at ingen komfyr er lik så koketidene i denne oppskriften er ikke absolutte. Min koketopp går fra en til ni, og for meg passet det bra å ha gryten på sju.