© 2010–2022 Millas Mat

Tsukemono

japansk picklet kål

Denne japanske picklelen kan lages med flere typer kål, men den klassiske kinakålen egner seg spesielt godt til Tsukemono og er i tillegg lett å få tak på her til lands. Som de fleste andre pickles trenger den noen timer i kjøleskap før den kan serveres. Det litt spesielle med denne retten er at i stedet for eddik bruker man frisk sitronsaft, det gir en friskere smak og man unngår at kålen blir brun.

Ingredienser

en halv kinakål kuttet i serverings-store biter

to teskjeer havsalt

to teskjeer sukker

to spiseskjeer friskpresset sitronsaft

----

en stor zip-pose

Kutt kålen i biter (den grove stilken fjernes) og del den inn i tre like store porsjoner. Legg 1/3 av kålen i posen og dryss på 1/3 av saltet, sukkeret og sitronsaften. Lukk posen og rist godt før du åpner den og gjentar prosessen med en ny del av kål, salt, sukker og sitron. Så gjentar du prosessen en siste gang med resten av ingrediensene.

Når alt er i posen gir du den en grundig massasje. Etter noen minutter ruller du posen sammen så du får ut all luften og legger den i kjøleskapet i minst fire til seks timer.

Når du skal servere din Tsukemono trekker du på deg et par engangshansker og finner frem en passende serveringsbolle. Ta ut litt og litt av kålen fra posen og klem ut så mye væske du klarer før du legger kålen over i bollen. Her må du være nøye så mest mulig væske blir klemt ut.

Dryss over noen få chiliflak og noen sorte sesamfrø før servering om du ønsker litt ekstra smak og pynt. Det visuelle er som kjent viktig i det japanske kjøkken.