Tradisjonelle kroppkakor

med bacon og løkfyll, brunt smør og tyttebær

Det svenske kjøkken byr på mye godt og siden de tross alt er vårt naboland har vi endel retter mer eller mindre til felles med vårt brodefolk. I Sverige kalles dette kroppkakor, i Norge ville mange kalt dette kompe eller potetball. Et tips for at disse skal bli vellykkede er å bruke rett type potet. En melen variant er absolutt best. Vil du ha litt mer variasjon kan du forsøke min andre oppskrift på dette, den finner du her.

Ingredienser

gir seks ferdige kroppkakor

potetdeigen:

500 gr melne poteter feks. Pimpernel

omlag halvannen dl hvetemel

et stort egg

en halv teskje havsalt

----

fyll:

en spiseskje smør

250 gr tykt bacon i små terninger

en finhakket løk

malt allehånde og sort pepper etter smak

----

brunt smør, finhakket persille og rørte tyttebær til servering

Fremgangsmåte

Skrell potetene og sett de over til koking. Mens de koker finhakker du løk og bacon og steker det gyllent i pannen i smør. Ha i allehånde og pepper mot slutten og la fyllet avkjøles i en passende bolle. Sett stekepannen til side men ikke vask den - du skal bruke den etterpå.

Når potetene er møre har du de over i riceren og presser de igjennom. La de avkjøles litt og bland deretter i hvetemel, egg og havsalt. Miks det hele godt til en fast deig.

Bruk kjelen du kokte potetene i til å sette over mer kokevann.

Trill deigen til en pølse og del den inn i seks jevnt store emner. Ta litt mel på handene og klapp de ut til en liten leiv. Legg på en god skje av fyllet, fold sammen og trill det hele til en jevn bolle. Gjenta prosessen till du har seks boller.

Kok tre og tre boller (eller alle samtidig om du har stor nok kjele) og når de flyter opp er de ferdige. Løft de forsiktig ut og legg de over på en tallerken. Når alle er klare setter du pannen tilbake på varmen, har i smør og gir de en gyllen sprø skorpe på begge sider.

Server med persille, litt brunet smø og en god skje med tyttebær.