© 2010–2020 Millas Mat

Too-Tickys fiskesuppe med ørret

oppskrift fra Mummidalen

Too-Ticky (Totiki) er ikke den mest fremtredende figuren i Mummidalen, men vi møter henne bla. i fortellingen Vinter i Mummidalen der Mummitrollet og lille My våkner fra vinterdvalen og besøker badehuset ved stranden der hun bor for vinteren. Hun holder på å bygge en ishest som Vinterdamen skal ri på. For at de skal holde varmen koker hun fiskesuppe. Too-Ticky var basert på Tove Janssons livspartner Tuulikki Pietilä som var utdannet grafiker og som samarbeidet med Jansson på både bøker og filmprosjekter. De holdt sammen helt fra etterkrigstidens Finland frem til Toves død i 2001. Denne oppskriften er basert på Toves egen favoritt.

Too-Tickys fiskesuppe med ørret

Ingredienser

suppe for to:

to spiseskjeer smør

en spiseskje vanlig olivenolje

en liten finhakket løk

to fedd finhakket hvitløk

en halv vasket og finsnittet purre

en stor gulrot i små terninger

en kvart sellerirot i små terninger

to medium store poteter i terninger

400 gr fersk økologisk ørret i terninger

en snau liter god fiskekraft

halvannen dl kremfløte

havsalt og sort pepper etter smak

litt hvitvinseddik etter smak (jeg bruker i underkant av en halv spiseskje)

en spiseskje finhakket gressløk

en spiseskje frisk finhakket dill

Riv løk og hvitløk fint opp og fres det lett i smør. Når løken begynner å bli blank og myk så tilsetter du purre, gulrøtter poteter og sellerirot. La de frese med en liten stund og krydre med havsalt og pepper. Hell på fiskekraft, kok opp og la grønnsakene koke i omlag ti minutter eller til de er møre. Tilsett fløte, gressløk og dill og juster deretter smaken med mer havsalt eller pepper om det er nødvendig samt litt hvitvinseddik.

Legg fisken forsiktig i og la den trekke i tre til fem minutter så er suppen klar. Den spises på tradisjonelt finsk vis med flatbrød eller tunnbrød til.