© 2010–2022 Millas Mat

Too-Tickys fiskesuppe med ørret

en oppskrift fra Mummidalen

Too-Ticky (Totiki) er ikke den mest fremtredende figuren i Mummidalen, men vi møter henne i fortellingen Vinter i Mummidalen der Mummitrollet og lille My våkner fra vinterdvalen og besøker badehuset ved stranden der hun bor for vinteren. Hun holder på å bygge en ishest som Vinterdamen skal ri på. For at de skal holde varmen koker hun fiskesuppe. Too-Ticky var basert på Tove Janssons partner Tuulikki Pietilä som var utdannet grafiker og som samarbeidet med Jansson på både bøker og filmprosjekter. De holdt sammen helt fra etterkrigstidens Finland frem til Toves død i 2001. Denne oppskriften er basert på Toves egen favorittsuppe.

Ingredienser

suppe for to:

to spiseskjeer smør

en spiseskje vanlig olivenolje

en liten finhakket løk

to fedd finhakket hvitløk

en halv purre, fint snittet

en stor gulrot i små terninger

en kvart sellerirot i små terninger

to medium store poteter i terninger

400 gr fersk økologisk ørret i terninger

en snau liter god fiskekraft eller suppebuljong

halvannen dl lett fløte eller matfløte

havsalt og sort pepper etter smak

litt hvitvinseddik etter smak

en spiseskje finhakket gressløk

en spiseskje frisk finhakket dill

Riv løk og hvitløk fint opp og fres det lett i smør. Når løken begynner å bli blank og myk så tilsetter du purre, gulrøtter poteter og sellerirot. La de frese med en liten stund og krydre med havsalt og pepper. Hell på fiskekraft, kok opp og la grønnsakene koke i omlag ti minutter eller til de er møre. Tilsett fløte, gressløk og dill og juster deretter smaken med mer havsalt eller pepper om det er nødvendig samt litt hvitvinseddik.

Legg fisken forsiktig i og la den trekke i tre til fem minutter så er suppen klar. Den spises på tradisjonelt finsk vis med tunnbrød til men baguette er også godt.