Tortillasuppe

mexicansk bønnesuppe

Denne suppen er delvis basert på en oppskrift fra The Cheesecake Factory som er en amerikansk restaurantkjede. Jeg har bearbeidet den noe fra min side basert på tradisjonelle mexicanske oppskrifter på denne typen supper. Dette er en aromatisk, mettende og varmende suppe som de fleste vil like. Lag gjerne selve suppen dagen før - den blir bare enda bedre etter annen gangs oppvarming. Den kan lages både med og uten kjøtt og smaker akkurat like godt.

Ingredienser

suppe for to:

250 gr pintobønner, bløtlagt natten over

laurbær, hele pepperkorn og havsalt til bønnene

en finhakket løk

to fedd revet hvitløk

to spiseskjeer vanlig olivenolje

en halv teskje chilipulver

en teskje tørket oregano

en halv teskje malt koriander

en kvart teskje malt spisskumin

en klype demerarasukker

en boks (400 gr) cherrytomater eller polpa

seks dl av kokevannet fra bønnene

en spiseskje fond (okse, kylling eller grønnsak)

en liten boks maiskorn

en finhakket rød chili m/frø

300 gr kyllingkjøttdeig eller kjøttdeig av okse (kan sløyfes)

litt smør til steking av kjøttet

havsalt og sort pepper etter smak

——

topping:

en håndfull salte tortillachips

revet ost feks. Gruyere eller Cheddar

rømme & gressløk

Skyll de bløtlagte bønnene godt under rennende kaldt vann og la de over i en romslig kjele. Hell over rikelig med kaldt vann (husk at vi skal bruke kokevannet i selve suppen) og legg i laurbær, pepperkorn og en teskje med havsalt. Kok bønnene møre, det vil ta halvannen til to timer men smak og sjekk. Tørkede bønner varierer alltid litt i koketid.

Varm oljen i en romslig kjele og fres løk og hvitløk mykt og blankt. Tilsett chilipulver, oregano, koriander, spisskumin, tomater, sukker, kokevannet fra bønnene samt fond og la det småkoke i omlag ti minutter. Tilsett mais, finhakket chili, bønner og stekt kjøttdeig og la det koke i ca. ti minutter til. Smak den til med havsalt og pepper til slutt.

Øs opp suppen i dype ildfaste suppeskåler og topp med chips og finrevet ost. Gratiner ved 210 °C i ca. et kvarter og garner med litt rømme og gressløk. Server ekstra tortillachips ved siden av.