Torsk og potetgrateng med ostesmuler

potet, fisk og gulrot gjort bra

Fisk, potet og gulrot blir av ganske mange beskrevet som vanlig norsk mat, og det er det. Men måten mange fikk det servert på vekker ikke akkurat gode kulinariske barndomsminner. Men lag en seng av potetene som fisken kan bakes oppå, en enkel men god kremsaus og sprø smuler med parmesan som beskytter fisken under baking - da er vi på et helt nytt nivå. Og disse gulrøttene kan du spise mange av så lag gjerne litt ekstra. De forsvinner nemlig fort.

Ingredienser

nok til to:

fire til seks kokefaste poteter i tykke skiver

havsalt til potetene

----

fisk og saus:

400 gr torskeloin, fersk eller frossen kan brukes

to dl kremfløte

en god knivsodd chilipulver

to spiseskjeer revet parmesan

to spiseskjeer frisk finhakker persille

havsalt og sort pepper etter smak

----

ostesmuler:

fire spiseskjeer panko

to spiseskjeer revet parmesan

to spiseskjeer frisk finhakker persille

to spiseskjeer vanlig olivenolje

----

bakte gulrøtter:

fire gulrøtter i medium tynne staver

en spiseskje vanlig olivenolje

en halv spiseskje nøytral honning, akasie

havsalt etter smak

Kok potetene møre i saltet vann og la de over i et dørslag så de får dampet godt av seg. Kutt gurøttene i staver og miks de godt sammen med olivenolje, honning og havsalt. Spre de utover et stekebrett og sett de til side.

Finn frem to boller. I den ene har du kremfløte, parmesan, persille, chili, havsalt og pepper som du pisker godt sammen. I den andre har du panko, parmesan, persille og olivenolje som du mikser godt.

Kutt fisken i passende stykker. Bruker du frossenfisk bør den være halvtint.

Sett ovnen på 200 °C varmluft og smør en passende ildfast form med litt smør. Legg i halvparten av potetene i formen og hell over halvparten av sausen, så resten av potetene og sausen. Arranger fisken på toppen og dekk den godt med ostesmulene. Sett formen nederst i ovnen og brettet med gulrøtter over. Gi det hele 20-25 minutter før du vender litt på gulrøttene og sjekker om fisken har begynt å flake seg. Da er den klar til servering rett fra formen.