Torsk og chorizostuing med fersk spinat og kikerter

en spansk fest

Denne spanskinspirerte gryten med torsk & chorizo ser kanskje litt voldsom ut for å være en hverdagsrett men du kan gjøre den litt raskere ved å bruke hermetiske kikerter. Fisken kan du gjøre i stand på morgenen og la den liggge kaldt mens du ute og gjør dagens gjøremål. Ellers passer denne stort sett seg selv i ovnen og finner ikke på noe tull.

Ingredienser

gir fire porsjoner:

150 gr tørkede kikerter, bløtlagt over natten

fire spiseskjeer grovt havsalt

en klype safrantråder

700 gr fersk torskefilet (skinn og benfri)

fire spiseskjeer vanlig olivenolje

to finhakkede løk

to fedd finhakket hvitløk

to finhakkede røde chili

fire små steke-chorizopølser

en teskje malt spisskumin

en teskje røkt spansk paprika (pimenton)

to laurbærblader

en kanelstang

to dl kyllingkraft

en boks (400 gr.) knuste tomater

havsalt og sort pepper etter smak

200 gr fersk renset spinat

Bløtlegg kikertene i vann over natten og la de deretter over i en kjele. Fyll på med vann og kok de helt møre i omlag to timer. Smak og sjekk at de er helt klare. Ta kjelen av varmen og la kikertene ligge i kokevannet inntil de skal i gryten.

Legg et ark med plastfilm på kjøkkenbenken og bland sammen grovt havsalt og safran i en liten bolle. dryss halvparten av denne blandingen på folien og legg fiskefiletene oppå. Dryss på resten av saltblandingen og pakk folien tett og godt undt fisken. La den ligger kaldt i kjøleskapet i halvannen til to timer.

Sett en romslig gryte med tilhørende lokk på medium varme og tilsett olivenoljen sammen med løk, hvitløk og chili. Mens løken freser og blir myk og blank kutter du chorizoen i terninger og har den i gryten. Brun pølsene sammen med løken inntil den begynner å slippe noe av oljen så løken farges. Tilsett kumin, paprika, laurbær og kanel og rør det godt inn. Tilsett de kokte kikertene sammen med kraft og tomtater, kok opp og sett på lokket. Sett gryten i ovnen ved 170 °C i ca. 45 minutter.

Ta gryten ut av ovnen (ikke skru den av) og plukk ut laurbærblader og kanelstang. Smak til med havsalt og pepper.

Ta fisken ut av kjøleskapet og skyll den godt under rennende kaldt vann. Tørk den godt med kjøkkenpapir og legg den oppå stuingen. Sett på lokket og ta grte stå i ovnen i ytterligere 12 til 15 min til fisken flaker seg.

Løft ut fiskefiletene og legg de på tallerkene, rør inn spinaten i gryten og kok opp. Serveres sammen med fisken