Bakt tomatsuppe med welsh rarebit cheesetoast

et måltid for kalde knokler

På de kalde dagene hvor det føles som om kulden når deg helt inntil beinet er det virkelig ingenting som fungerer bedre enn en god porsjon varm hjemmelaget suppe - denne oppskriften midt i blinken. Ikke nok med at du blir god og varm i hele kroppen, men du får også kanskje verdens beste ostesmørbrød ved siden av - en welsh rarebit. Husk at supper som dette uten problemer kan fryses så du har mer til siden.

Ingredienser

gir fire porsjoner suppe:

fire spiseskjeer vanlig olivenolje

seks store tomater på kvist

en løk i tynne skiver

to fedd knust hvitløk

en liten teskje cayennepepper eller chilipulver

to kvister frisk timian eller en halv teskje tørket

en teskje sukker

en spiseskje vellagret balsamico

en snau liter kylling - eller grønnsakbuljong

havsalt og sort pepper etter smak

en dl matfløte

frisk basilikum eller finhakket bladpersille til garnering

----

welch rarebit cheesetoast:

50 gr smør

tre spiseskjeer hvetemel

to dl melk eller stout

en teskje Dijonsennep

noen dråper Worchestershiresauce

60 gr. moden Cheddar eller Østavind, revet

fire tykke skiver surdeigsbrød eller annet lyst brød

Fremgangsmåte

Sett ovnen på 180 °C og finn frem en liten langpanne. Kutt tomatene i to eller fire og legg de i pannen sammen med løk, hvitløk og basilikum. Hell over olivenoljen og balsamico sammen med sukker, cayenne, havsalt og pepper og miks det hele godt sammen med hendene. Sett langpannen i ovnen og rist tomatene inntil de er gylne og myke i ca. 20-25 minutter eller til tomatene har fått litt farge, men se til at de ikke blir brent.

Mens tomatene er i ovnen gjør du klar kraften og setter frem blenderen. Når tomatene er klare har du alt innholdet fra langpannen over i blenderen og moser det godt. Hell i kraften mens maskinen går inntil suppen har ønsket tykkelse. Ønsker du en fyldigere suppe må du ikke tilsette for mye kraft.

Hell suppen over i en passende kjele og rør inn fløten. Smak til med havsalt og pepper og hold den varm men ikke la den stå å koke mens du forbereder tilbehøret.

Rist fire skiver brød gylne og sprø i ovnen ved ca. 210 °C, ta de ut og la de ligge på stekeplaten. Smelt smør i en kjele og rør inn hvetemelet, stek massen under konstant omrøring til den er lett gyllen og hell i væsken gradvis. Rør den godt inn og tilsett sennep og Worchestershiresauce. Rør inn mesteparten av den revne osten til en fyldig masse og rør hele tiden. Spre massen over det ristede brødet og topp med resten av osten og noen ekstra dråper Worchestershiresauce. Plasser de under grillen i ovnen i omlag halvannet minutt. Følg meget godt med her og server de rett fra ovnen sammen med rykende varm suppe.