© 2010–2020 Millas Mat

Tomatsuppe for kalde knokler & welsh rarebit cheesetoast

suppe og ostesmørbrød som varmer

På de kaldeste dagene hvor det føles som om kulden når deg helt inntil beinet er det virkelig ingenting som fungerer bedre enn en god porsjon varm hjemelaget suppe og denne oppskriften midt i blinken. Ikke nok med at du blir god og varm i hele kroppen, men du får også kanskje verdens beste ostesmørbrød ved siden av. Husk at supper som dette uten problemer kan fryses så du har mer til siden. En skikkelig kald vinterdag kommer sjelden alene her i nord.

Tomatsuppe for kalde knokler & welsh rarebit cheesetoast

Ingredienser

gir fire porsjoner suppe:

fire spiseskjeer vanlig olivenolje

seks store tomater på kvist

en løk i tynne skiver

to fedd skivet hvitløk

en liten teskje cayennepepper

to kvister frisk timian eller en halv teskje tørket

en teskje sukker

en spiseskje vellagret balsamico (Modena)

en liten håndfull frisk basilikum

en snau liter kylling- eller grønnsakskraft

havsalt og sort pepper etter smak

en dl fløte

----

welch rarebit cheesetoast:

50 gr smør

tre spiseskjeer hvetemel

to dl melk eller stout

en teskje Dijonsennep

noen dråper Worchestershiresauce

omlag 60 gr. moden Cheddar eller annen ost du foretrekker, revet

fire tykke skiver surdeigsbrød eller hvitt brød

Sett ovnen på 180 °C og finn frem en liten langpanne. Kutt tomatene i to eller fire og legg de i pannen sammen med løk, hvitløk og basilikum. Hell over olivenoljen og balsamico sammen med sukker, cayenne, havsalt og pepper og miks det hele godt sammen med hendene. Sett langpannen i ovnen og rist tomatene inntil de er gylne og myke i ca. 20-25 minutter eller til tomatene har fått litt farge.

Mens tomatene er i ovnen gjør du klar kraften og setter frem blenderen. Når tomatene er klare har du alt innholdet ra langpannnen over i blenderen og moser det godt. Hell i kraften mens maskinen går inntil suppen har ønsket tykkelse. Ønsker du en fyldigere suppe må du ikke tilsette for mye kraft.

Hell suppen over i en passende kjele og rør inn fløten. Smak til med havsalt og pepper og hold den varm men ikke la den stå å koke mens du forbereder tilbehøret.

Rist fire skiver brød gylne og sprø i ovnen ved ca. 210 °C, ta de ut og la de ligge på stekeplaten. Smelt smør i en kjele og rør inn hvetemelet, stek massen under konstant omrøring til den er lett gyllen og hell i væsken gradvis. Rør den godt inn og tilsett sennep og Worchestershiresauce. Rør inn mesteparten av den revne osten til en fyldig masse og rør hele tiden. Spre massen over det ristede brødet og topp med resten av osten og noen ekstra dråper Worchestershiresauce. Plasser de under grillen i ovnen i ca. 90 sek. Følg meget godt med her og server de rett fra ovnen sammen med rykende varm suppe.