Tomato tatin

fransk tomatterte

Her er en smakfull tomatterte som lages etter den samme metoden som den kjente Tarte Tatin, det er bare det at her bruker vi en god porsjon ferske tomater i stedet for epler og vi lager også en lekker sirup av alle den gode tomatsaften i pannen.

Ingredienser

omlag 800 gr ferske plommetomater

25 gr smør

tre spiseskjeer vanlig olivenolje

havsalt og sort pepper etter smak

en spiseskje lys brunt sukker

en spiseskje rødvinseddik

en spiseskje friske timianblader

tre plater tint butterdeig

litt spekeskinke til garnering (hvis du ikke er vegetarianer)

Sett ovnen på 200 °C og varm opp smør og olje i den største pannen du har. Del tomatene i to og skrap ut kjernehuset med en spiseskje og legg de tett i tett i pannen med skinnsiden ned. La de surre på medium varme inntil du ser at de begynner å slippe ut endel fuktighet og blir myke. Ta de ut med en hullsleiv og legg de tett i tett i en paiform (ikke bruk en form med løs bunn, da vil all væsken renne ut og søle ned ovnen).

I pannen har du nå endel tomatsaft, tilsett sukker og eddik og kok opp. Rør hele tiden inntil det hele blir en tynn sirup og hell dette over tomatene. krydre med havsalt, pepper og frisk timian. Kjevle ut et lokk av butterdeig og legg denne oppå tomatene, husk å folde inn kantene. Prikk deigen godt med en gaffel så dampen slipper ut under steking og bak paien i omlag 30-35 minutter eller inntil bunnen er skikkelig sprø og gyllen.

La terten hvile i omlag fem minutter og legg deretter et fat over formen som lokk. Vend den ved hjelp av en gryteklut og en håndflate plassert flatt under både paiform og fat. Husk å vende i et raskt grep, her må du ikke nøle.

Garner med spekeskinke (om du er en semi-vegetarianer som meg) og litt ekstra timian og server med en frisk grønn salat til.