© 2010–2020 Millas Mat

Tod Mun Plah

thailandske fiskekaker

Over hele Asia er fiskekaker svært populær mat og de spises gjerne rett fra frityrgryten pakket inn i salatblader uten noe særlig øvrig tilbehør. Jeg synes derimot at de smaker best med litt tilbehør. Ris er alltid godt, men hvis du bare vil ha grønnsaker anbefaler jeg en agurksalat og gjerne litt sweet thai-chilisaus eller den sterkere Sriracha som har blitt svært populær over hele verden. Disse kan enten paneres i panko (japanske brødsmuler) og friteres i olje eller stekes som vanlige fiskekaker. Jeg foretrekker å steke disse i pannen på forsiktig varme og heller snu de flere ganger så de blir jevnt brune. Om noen biter at de grønne bønnene stikker litt ut av kakene er det bare fint og jeg foretrekker å lage disse med god fersk torsk.

Ingredienser

gir omlag ni ferdige fiskekaker:

500 gr kald hvit fisk i grove terninger (fisken må være skinn- og benfri)

et sammenpisket egg

tre spiseskjeer rød thaicurrypaste

en ekstra frisk hakket rød chili hvis du vil ha det ekstra sterkt

skallet av en lime sam litt av saften

to spiseskjeer thai fiskesaus (nam pla) eller lys soyasaus

to finsnittede vårløk

to fedd revet hvitløk

en spiseskje frisk revet ingefær

to spiseskjeer finhakket frisk koriander

75 gr grønne aspargesbønner kuttet i mindre biter

en halv spiseskje sesamolje

en spiseskje lys brunt sukker

nøytral olje til steking eller fritering

Ha den kjøleskapskalde fisken over i en prosessor og tilsett egg og currypaste. Pulser det til en jevn masse men med noe tekstur og skrap den deretter over i en blandebolle. Vend deretter de øvrige ingrediensene inn i farsen med en spiseskje og avslutt med de kuttede grønne bønnene. La farsen hvite kaldt en times tid i under plast eller lengre om det passer bedre.

Form ut ca. ni små fiskekaker med fuktige hender, la de hvile kaldt et kvarters tid og stek de deretter pent gylne i olje på moderat varme. De kan også frityrstekes men da bør de vendes i panko så de får en ekstra sprø skorpe.

Lag gjerne en enkel dipsaus ved å mikse sweet chilisaus med limejuice, soyasaus og litt fiskesaus etter din gen smak.