Tjenerskapets vintersuppe

oppskrift fra Lyme Park

Ingen gjør TV-drama så gjennomført og lekkert som britene og Downton Abbey er et strålende eksempel på det. Men serien har fått mye kritikk av historikere som mener seriens skapere har polert livet blant tjenerskapet så til de grader og de har nok et poeng. Man hadde så godt som ingen rettigheter som arbeidstager og svært mange hadde de reneste slavekontrakter. Denne suppeoppskriften er fra en håndskrevet gammel engelsk kokebok fra en assistentkokke som var ansatt på Lyme Park i Cheshire i årene 1908–1936. Suppen blir i boken beskrevet som en «passende og husøkonomisk tjenerskapssuppe for vinterhalvåret».

Ingredienser

suppe for fire:

en drøy liter god grønnsakskraft

fire små poteter

to store gulrøtter

100 gr finsnittet hodekål

en halvpart av en liten sellerirot

en liten bit kålrot

en løk i skiver

to fedd knust hvitløk

to laurbærblad

en til to spiseskjeer rødvinseddik

havsalt og sort pepper etter smak

to stilker finsnittet stangselleri

100 gr grønne erter eller hvite forkokte bønner

litt frisk finhakket persille

rester av salt kjøtt, stek eller pølse

Forbered alle grønnsakene og sett en romslig gryte på middels varme og tilsett noen gode spiseskjeer olivenolje. Tilsett poteter, gulrøtter, løk, hvitløk, kålrot, sellerirot og selleri og fres det godt i omlag ti minutter til grønnsakene er blanke og har myknet noe. Hell deretter over kraften, legg i laurbærblad og kvern over litt havsalt og pepper. Kok opp og la det koke i fem minutters tid før du legger i kålen. Kok deretter suppen videre inntil grønnsakene er møre.

Ha i erter og kjøtt mot slutten av koketiden så det blir gjennomvarmt. Plukk ut laurbærbladene og smak til suppen med havsalt, pepper og rødvinseddik. Rør inn frisk finhakket persille og server rykende varm.