© 2010–2020 Millas Mat

Tilbehør til svineribbe

oppskrifter fra Eyvind Hellstrøm

Her følger det tre forslag til hva du kan servere til svineribbe. Grønnkål med bacon, løk og epler, så rødkål og smørstekte poteter. Stekesjyen fra ribben fungerer som saus.

Ingredienser

smørstekte poteter:

250 gr klarnet smør (dette brukes til poteter, grønnsaker og epler)

havsalt og sort pepper etter smak

500 gr rå amandine- eller aspargespoteter

——

grønnkål med bacon, løk og epler:

en halv kilo grønnkål eller savoykål

fire skiver røkt bacon i strimler

to middels store epler

tolv små sjalottløk

havsalt og sort pepper etter smak

——

rødkål:

et hode rødkål

to sjalottløk

en spiseskje honning

ti tørkede fiken

tre spiseskjeer sherryeddik

fire til fem spiseskjeer vanlig olivenolje (ikke e.v.)

fire spiseskjeer hele frosne solbær

en dl solbærsaft

havsalt og sort pepper etter smak

Smelt smøret i en kjele på middels varme. Dette må gå litt sakte så ikke smøret blir for varmt og begynner å brunes. Bruk en spiseskje eller en hullsleiv og fjern det hvite skummet som legger seg på toppen. Vil du ha et helt perfekt klarnet smør kan du sile det gjennom et kaffefilter helt til slutt.

Ta noe av det klarnede smøret og stek potetene myke på middels varme i en dyp panne. Dette går fint så lenge du bruker små poteter. Kjenn på dem med en kniv og sjekk at de er møre. Ta de ut av pannen og la de renne av seg på kjøkkenpapir. Ha de i en kjele og rør inn en spiseskje smør og smak til potetene med salt og pepper. Hold de varme i ovnen under folie.

Skjær opp bacon og grønnkål i strimler, finhakk sjalottløken. Tilsett 6-7 spiseskjeer av det klarnede smøret i en panne sammen med kålen og la den forvelle seg i pannen, rør ofte så den ikke svir seg. Finhakk eplene. Når kålen har falt sammen og endel av vannet i den har kommet ut og fordampet tilsetter du bacon, sjalottløk og finhakket eple og steker dette videre i 5-7 minutter. Smak på kålen og kjenn om den er mør. Smak til med salt og pepper til slutt.

Skjær opp rødkålen og ha den i en romslig kjele sammen med noen spiseskjeer olivenolje og alle de øvrige ingrediensene. Ta det koke under stadig omrøring i ca. 20-25 minutter. Smak den til med salt og pepper til slutt.