© 2010–2022 Millas Mat

Smakfullt tilbehør til svineribbe

oppskrifter fra Eyvind Hellstrøms Jul

Vi nordmenn holder ribben kjær og det er en av våre eldste mattradisjon som kan spores helt tilbake vikingene og deres juleblot. Her følger det tre ulike forslag til hva du kan servere til ribbe. Grønnkål stekt med bacon, sjalottløk og syrlige hageepler. En smakfull rødkål kokt med eddik, solbær og fiken og smørstekte perlepoteter med sprøtt skall.

Ingredienser

smørstekte poteter:

250 gr klarnet smør (dette brukes til poteter, grønnsaker og epler)

havsalt og sort pepper etter smak

500 gr rå amandine, perle eller aspargespoteter

----

grønnkål med bacon, løk og epler:

en halv kilo grønnkål eller savoykål, fint strimlet

fire skiver røkt bacon, fint strimlet

to middels store epler, finhakket

tolv små sjalottløk, finhakket

havsalt og sort pepper etter smak

----

rødkål:

et medium stort hode rødkål

to sjalottløk, finhakket

en spiseskje nøytral honning (akasie)

ti tørkede fiken

tre spiseskjeer sherryeddik

fire til fem spiseskjeer vanlig olivenolje (ikke e.v.)

fire spiseskjeer hele frosne solbær

en dl solbærsirup

havsalt og sort pepper etter smak

Smelt smøret i en kjele på middels varme. Dette må gjøres litt sakte så ikke smøret blir for varmt og begynner å brunes. Bruk en spiseskje eller en hullsleiv og fjern det hvite skummet som legger seg på toppen. Vil du ha et helt perfekt klarnet smør kan du sile det gjennom et kaffefilter helt til slutt.

Ta noe av det klarnede smøret og stek potetene myke på middels varme i en dyp panne. Dette går fint så lenge du bruker små poteter. Kjenn på dem med en kniv og sjekk at de er møre. Ta de ut av pannen og la de renne av seg på kjøkkenpapir. Ha de i en kjele og rør inn en spiseskje smør og smak til potetene med havsalt og pepper. Hold de varme i ovnen under folie.

Skjær opp bacon og grønnkål i strimler, finhakk sjalottløken. Tilsett omlag seks spiseskjeer av det klarnede smøret i en panne sammen med kålen og la den forvelle seg i pannen, rør ofte så den ikke svir seg. Finhakk eplene. Når kålen har falt sammen og endel av vannet i den har kommet ut og fordampet tilsetter du bacon, sjalottløk og finhakket eple og steker dette videre i snaue ti minutter. Smak på kålen og kjenn om den er mør. Smak til med havsalt og pepper til slutt.

Skjær opp rødkålen og ha den i en romslig kjele sammen med noen spiseskjeer olivenolje og alle de øvrige ingrediensene. Ta det koke under jevnlig omrøring i ca. 20-25 minutter. Smak den til med havsalt og pepper til slutt.