© 2010–2021 Millas Mat

Tibs med Injera

etiopisk kjøttgryte med berbere og broccoli

Det etiopiske kjøkkenet byr så en helt unik kombinasjon av ingredienser og smaker. Den eneste som jeg vil tro at noen ikke kjenner til fra før er krydderblandingen berbere. Men som du ser av oppskriften består den av velkjente krydderier jeg vil tro de fleste allerede har i skapet. Har du laget gryteretter fra bunnen av tidligere er ikke dette noe å være nervøs for å ikke få til. Hele gryten lages på omlag en halvtime så her er det heller ingenting som skal kokes i flere timer. Jeg anbefaler at du preparerer alt før du setter på varmen.

Ingredienser

nok til tre med injera:

500 gr ytrefilet av okse i terninger, romtemp.

nøytral olje til steking

en halv teskje havsalt + ekstra til justering av smaken

pepper etter smak

en halv spiseskje berbere

80 gr broccoli rabe eller grønnkål, grovt hakket opp

en spiseskje ghee eller klarnet smør

en liten rødløk i tynne skiver

to fedd hvitløk, revet

en bit frisk ingefær, revet

en jalapenos, hakket

en kvist frisk rosmarin

en kvart teskje malt spisskumin

en stor tomat, flådd og knust

en spiseskkje rødvinseddik

en teskje Dijonsennep

en stor tomat i terninger

en spiseskje frisk hakket koriander

Injera til servering

Ayib (ferskost) til garnering*

Forbered kjøttet og alle grønnsakene før du setter igang. Finn frem en romslig gryte med lokk og varm opp noen spiseskjeer olje. Tilsett kjøttet, spre det godt utover og krydre med havsalt og pepper. Dryss over berbere og stek kjøttet brunt på alle sidene. Når kjøttet er klart tar du det ut av gryten og over i en bolle. Legg i broccoli rabe og fres den lett og ta også denne ut av pannen.

Tilsett mer olje og klarnet smør i gryten og ha i rødløk, hvitløk, ingefær. Fres det hele under stadig omrøring og tilsett jalapeno og rosmarin sammen med spisskumin. Når dette har frest godt i noen minutter heller du over knust tomat og tilsetter eddik, Dijon og noen klyper til med berbere. Rør alt godt sammen og ha broccoli rabe tilbake i gryten. Ha deretter i kjøttet sammen med all saften som har samlet seg i bunnen av bollen. Rør deretter inn ferske tomater og frisk koriander og gi det hele en god miks. La det surre i noen minutter slik at alt blir gjennomvarmt.

Anrett tibs på midten av en Injera sammen med ferskost og mer berbere for de som ønsker mer hete i maten.

*Ayib er en ferskost som kan sammenlignes med ricotta.