© 2010–2021 Millas Mat

Three Sisters Stew

squash, mais og bønnegryte fra amerikas urfolk

Denne retten har fått sitt navn fordi Amerikas urbefolkning pleide og plante squash, mais og bønner i en og samme åker. Grønnsakene vokste dermed opp sammen som søsken - derav navnet. Denne oppskriften har jeg fått fra Wyoming der denne retten like ofte serveres som en siderett til Thanksgiving som en selvstendig rett. For å komplettere måltidet har jeg også laget et fantastisk godt tilbehør nemlig Fry Bread - her i en lettere versjon som bakes i ovn. De originale Fry Bread finner du her om du vil forsøke deg på dem.

Ingredienser

gir fire porsjoner:

to spiseskjeer nøytral olje

to spiseskjeer smør

en stor løk i tynne skiver

tre fedd finhakket hvitløk

en teskje malt spisskumin

en spiseskje tomatpuré

tre dl grønnsakskraft

en boks (400 gr) moste tomater (polpa)

en boks (400 gr) sorte bønner

en boks (400 gr) brune bønner eller bønnemix

en liten boks maiskorn

en medium stor grønn squash i terninger

havsalt og sort pepper etter smak

syltede jalapenos etter smak, grovhakket

frisk finhakket koriander

----

Fry-Bread (fire små):

140 gr hvetemel

en kvart teskje havsalt

en teskje melkepulver

en teskje bakepulver

en drøy dl lunkent vann

nøytral olje til smøring av bakepapiret og brødet

Varm smør og olje i en gryte med tilhørende lokk og tilsett løken når det freser. Rør godt og la løken blir myk og blank før du rører inn hvitløken. La den frese i et minutts tid før du tilsetter spisskummin og tomatpureen. Etter noen minutter heller du på tomatene og grønnsakskraften. Kok opp og tilsett sorte bønner, pintobønner, mais og squash. Ha i syltede jalapenos og vend alt lett sammen. Sett på lokk og la gryten koke i omlag 40 minutter. Smak til med havsalt og pepper.

Øs opp i passende boller og garner med frisk koriander.

Legg bakepapir på et stekebrett og pensle det med litt olje. Til brødet blander du sammen hvetemel, havsalt, bakepulver og melkepulver i en romslig bolle. Lag er krater i midten og hell i væsken. Jobb deigen sammen med hendene men ikke overmiks, da blir ikke det ferdige resultatet så luftig. Del deigen inn i fire og klapp ut små brød på størrelse med en liten pannekake. Legg de på godt smurt bakepapir og pensle de med litt olje på toppen. Stek de ved 175 °C i omlag 10 minutter. Skru deretter av ovnen og la de stå på ettervarmen inntil maten er klar til servering.