The Stew 2.0

stuede hvite bønner med grønnkål og harissa

Her er oppfølgeren til The Stew men med en litt annen smaksprofil. Harissa er en Nord-Afrikansk chilipaste som kan være både mild og snill eller skikkelig brennsterk så følg tipset om å smake først så du ikke ender opp med en bolle flytende ild. Syltet sitron finner du som oftest der du også kjøpe harissa men bruk frisk om du ikke finner dem eller lag de selv. Server gjerne retten med brød eller flatbrød.

Ingredienser

passer for to:

fire spiseskjeer vanlig olivenolje

en løk i tynne skiver

fire fedd hvitløk i skiver

havsalt og sort pepper etter smak

to til tre spiseskjeer harissapaste

røde chiliflak etter smak om nødvendig

to bokser (800 gr) hvite bønner (cannellini eller butterbeans)

en halv liter grønnsakskraft

200 gr renset og grovt snittet grønnkål

----

en bit salt-syltet sitron i skiver til garnering

smuldret feta og frisk bladpersille til garnering

bløtkokte egg til garnering

Fremgangsmåte

Finn frem en passende gryte og forbered alle grønnsakene. ha bønnene i et dørslag og skyll de godt under rennende vann og kok eggene.

Smak på harissaen, ulike merker har ulik styrke så det anbefales om du ikke kjenner til typen du har fra før. Se etter typene som er produsert i Marokko eller Tunis, de er de beste.

Varm opp olivenolje og tilsett løk og hvitløk sammen med litt havsalt og pepper. Rør godt og stek løken over medium varme inntil den får pen farge. Fem til seks minutter pleier å være passe. Tilsett harissa og chiliflak om du vil ha litt ekstra hete og rør den godt inn i oljen slik at den rå smaken freses vekk.

Tilsett de avrente bønnene, krydre med litt mer havsalt og pepper og mos noen av dem med baksiden av en sleiv, dette gir den ferdige retten en mer kremet konsistens. Hell på kraften, kok opp og la stuingen koke uten lokk i omlag tjue minutter.

Tilsett grønnkålen og la den koke med de siste minuttene. Smak til med sitron og havsalt og øs opp i passende boller. Garner med feta, mer sitron, persille og kokt egg.